Elitair

Als we niets doen, dan wordt een huis kopen iets elitairs. Althans, als we Marnix Norder, de pas vertrokken voorzitter van de koepel van woningcorporaties, moeten geloven. Van Dale definieert elitair als iets dat voor een selecte groep is weggelegd. In dat opzicht ís kopen dat al.

De voornaamste reden daarvoor is al lang bekend: veel vraag, weinig aanbod. Kleine voorspelling voor 2020: dat blijft zo. Sterker, het ziet ernaar uit dat het woningtekort alleen maar oploopt. De 215.000 huishoudens die er afgelopen jaar wel in slaagden een woning te kopen, mogen van geluk spreken. Al helemaal als ze de sleutel van een huis in een van de grote steden bij de notaris overhandigd kregen. 

Maar is het wel geluk? De rente is al door bijna iedere denkbare ondergrens gezakt. Hypotheken zijn nog nooit zo goedkoop geweest. Maar wat heb je eraan als je de hoogte van je lening niet opweegt tegen de almaar stijgende huizenprijzen? Onze gelukkige kopers moesten diepe zakken hebben of iemand kennen die ze financieel een stevig duwtje in de rug geeft. Vooral geslaagde starters behoren daartoe. Zonder geld van papa en mama wordt een koophuis al snel een illusie. Geluk op de woningmarkt dwing je af. Met een ruim budget.   

En toch hebben velen van ons nog vertrouwen in de woningmarkt, zo blijkt uit de maandelijkse peiling van Vereniging Eigen Huis onder Nederlandse consumenten. Redenen: de lage rente (daar is ‘ie weer) en stijgende huizenprijzen. Huizenbezitters en recente kopers zijn blij: hun huis wordt ook in 2020 waarschijnlijk weer meer waard. Wie buiten de boot valt, is logischerwijs minder opgetogen. Want bijna de helft van de ondervraagden vindt het een slecht moment om een huis te kopen.

Een tijdje geleden interviewde ik hoogleraar Woningmarkt Marja Elsinga van de TU Delft. Grote groepen mensen, vooral jonge starters, zijn volgens haar praktisch kansloos op de woningmarkt. Waarom gaan ze niet de straat op, vroeg ze zich af. Waarom accepteren ze schijnbaar lijdzaam hun lot, terwijl wonen een grondrecht is? 

Omdat demonstreren iets van de jaren tachtig is? opperde ik. Zo, zat ik daar even naast. Inmiddels is het Malieveld meerdere keren omgewoeld door boze boeren, bouwers, leraren en verpleegkundigen. Wanneer komen de starters, doorstromers en huurders? Als een grondrecht echt iets elitairs is geworden, dan hebben ze er dit jaar alle reden toe. 

Over de auteur

Sander van der Ploeg is redacteur woningmarkt bij Vereniging Eigen Huis.
Wanneer komen de starters, doorstromers en huurders naar het Malieveld? Als een grondrecht echt iets elitairs is geworden, dan hebben ze er dit jaar alle reden toe.
Sander van der Ploeg

Lees meer blogs

Starterslening

In sommige gemeenten is het bijna onmogelijk een starterswoning te vinden. Tip: ga op zoek in een gemeente die een Starterslening aanbiedt.  Over de starterslening

Spaargeld

Om je eerste huis te kunnen kopen, heb je spaargeld nodig. Hoeveel eigen geld moet je meenemen?  Zoveel spaargeld heb je nodig

Studieschuld

Je studieschuld verzwijgen bij de aanvraag van een hypotheek is niet aan te raden. Welke risico's brengt dit met zich mee? Risico's verzwijgen studieschuld