Swen houdt van zekerheid. Zijn vaste contract én promotie waren voor hem het ticket naar de huizenmarkt. Met een stabiel inkomen voelde kopen goed.
Steeds meer mensen hebben geen vast contract. Hypotheekverstrekkers weten dit ook. Daarom zijn er steeds meer mogelijkheden voor flexwerkers om een hypotheek te krijgen. Geldverstrekkers kijken dan naar je inkomsten van de afgelopen drie jaar. Het gemiddelde daarvan geldt als uitgangspunt. Ben je flexwerker en is je laatste jaarinkomen minder dan het gemiddelde, dan gaat de hypotheekverstrekker
voor de zekerheid uit van het inkomen van het laatste jaar.
Als je minimaal een jaar een uitzendbaan hebt of gedetacheerd bent, kun je via de meeste uitzendbureaus een perspectiefverklaring aanvragen. Met zo’n verklaring toon je aan dat je er voorlopig genoeg werk voor je is en je een hypotheek kunt betalen.
Werk je in een branche waarin veel werk is? Dan kun je na een jaar werken een hypotheek aanvragen. Jonge computerprogrammeurs bijvoorbeeld, krijgen waarschijnlijk zonder problemen een hypotheek.
Begin 2020 is Nationale Hypotheek Garantie een proef gestart: de Arbeidsmarktscan. Dit computermodel berekent wat je kansen op de arbeidsmarkt zijn en hoeveel je op den duur kunt verdienen. Handig voor de bank. Die weet dan meteen of jij voor een hypotheek in aanmerking komt.
Wachten tot je ooit een vast contract krijgt zoals Swen hoeft dus niet meer. Misschien krijgt je er wel nooit één. Gelukkig hoeft dit niet te gelden
voor je hypotheek.