Zonder vast contract toch een hypotheek

Pas nadat Swen een vast contract kreeg, ging hij op zoek naar een koophuis. Niks mis mee, maar wel een beetje ouderwets. Ook zonder vast contract kun je een hypotheek krijgen.

Swen houdt van zekerheid. Zijn vaste contract én promotie waren voor hem het ticket naar de huizenmarkt. Met een stabiel inkomen voelde kopen goed.  

Steeds meer mensen hebben geen vast contract. Hypotheekverstrekkers weten dit ook. Daarom zijn er steeds meer mogelijkheden voor flexwerkers om een hypotheek te krijgen. Geldverstrekkers kijken dan naar je inkomsten van de afgelopen drie jaar. Het gemiddelde daarvan geldt als uitgangspunt. Ben je flexwerker en is je laatste jaarinkomen minder dan het gemiddelde, dan gaat de hypotheekverstrekker voor de zekerheid uit van het inkomen van het laatste jaar.

Perspectiefverklaring voor uitzendkrachten

Als je minimaal een jaar een uitzendbaan hebt of gedetacheerd bent, kun je via de meeste uitzendbureaus een perspectiefverklaring aanvragen. Met zo’n verklaring toon je aan dat je er voorlopig genoeg werk voor je is en je een hypotheek kunt betalen.

Werk je in een branche waarin veel werk is? Dan kun je na een jaar werken een hypotheek aanvragen. Jonge computerprogrammeurs bijvoorbeeld, krijgen waarschijnlijk zonder problemen een hypotheek. 

Arbeidsmarktscan

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en een aantal geldverstrekkers bij een niet-NHG hypotheek accepteren de Arbeidsmarktscan. Dit computermodel berekent wat je kansen op de arbeidsmarkt zijn en hoeveel je op den duur kunt verdienen. Handig voor de bank. Die weet dan meteen of jij voor een hypotheek in aanmerking komt. 

Wachten tot je ooit een vast contract krijgt zoals Swen hoeft dus niet meer. Misschien krijgt je er wel nooit één. Gelukkig hoeft dit niet te gelden voor je hypotheek. 

Over de auteur

Karin Boog

Met een perspectiefverklaring kun je als uitzendkracht een hypotheek aanvragen.
Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis.