Je vult een paar gegevens in en klaar, je ziet meteen wat je kunt lenen voor een woning. Toch? Nou, nee. Hypotheektools geven alleen een indicatie. En daarbij, de ene tool is de andere niet. Sommige zijn erg uitgebreid, andere summier. Geen wonder dat er telkens een ander bedrag uitrolt.
Alle hypotheektools berekenen wat je op basis van je inkomen kunt lenen. Maar dat is niet genoeg. De betere tools vragen ook naar je maandelijkse financiële verplichtingen. Je inkomen is belangrijk, maar je uitgaven tellen minstens zo zwaar.
Een goede tool vraagt ook of je bijvoorbeeld een studieschuld of persoonlijke lening hebt, welk bedrag je rood kunt staan en wat je werksituatie is. Als je een tijdelijk contract hebt of zzp’er bent, valt je maximale hypotheek lager uit dan als
je in vaste loondienst bent. Hoe eerlijker je antwoorden, hoe secuurder de berekening.
Het viel Roos en Tim al op dat uit iedere hypotheektool verschillende bedragen rollen. Toch waren ze zeker van hun zaak en boden op een woning. Met succes, want ze wonen daar nu.
Maar het had ook verkeerd kunnen aflopen. Aan de hand van een grove indicatie van wat je kunt lenen een bod doen, is niet slim. Als je bod wordt geaccepteerd en even later blijkt dat je de hypotheek niet rondkrijgt, is dat een enorme teleurstelling. In het slechtste geval moet je 10 % van de koopsom als boete betalen. Dus wil je zekerheid over wat je kunt lenen, ga dan toch eerst even met een hypotheekadviseur om tafel.
Wil je een indicatie van wat je kunt lenen? Bereken je startershypotheek ›