Huis kopen? Zorg voor spaargeld

Spaargeld is een constant terugkerend onderwerp in de gesprekken die ik als financieel specialist met starters voer. Ze willen vooral antwoord op de vraag: hoeveel eigen geld heb ik nodig voor het kopen van een huis?

Neem Tim. Hij zette alle kosten die komen kijken bij de aankoop van een huis op een rij in een Excelsheet, van hypotheeklasten tot verbouwingskosten. Zo kon hij inschatten hoeveel spaargeld hij nodig had.    

Hoeveel spaargeld heb je nodig?

Wil je zelf uitrekenen hoeveel spaargeld je moet hebben, houd dan rekening met zo'n 4 tot 6 % van de koopsom, de zogenoemde kosten koper en aanvullende kosten. Je betaalt sowieso overdrachtsbelasting, de notaris, taxateur en hypotheekadviseur. Koop je een huis van € 250.000, dan komt dat dus neer op bijna € 8.500. De kosten lopen nog verder op tot ongeveer € 15.000 als je ook een aankoopmakelaar inschakelt, een NHG-hypotheek afsluit, een bankgarantie nodig hebt of een bouwkundig rapport laat opstellen. 

Eenmalige vrijstelling overdrachtsbelasting voor jongeren

Ben je nog geen 35 jaar dan heb je vanaf 2021 recht op het eenmalig vervallen van de overdrachtsbelasting. Aanvullend geldt dat de woning niet duurder mag zijn dan €400.000. De grens van € 400.000 wordt per 1 januari 2023 verhoogd naar € 440.000. Normaal betaal je als koper voor de overdracht 2% van de aankoopsom. Op een woning van €250.000 scheelt dat dus €5.000 aan overdrachtsbelasting. Ook als je onder de 35 bent en al een koophuis hebt, kun je bij het kopen van een ander huis eenmalig gebruikmaken van deze regeling. Voorwaarde is wel dat je zelf in de woning gaat wonen.

Meefinancieren mag niet meer

Tot 2013 kon je al die kosten gewoon meefinancieren in je hypotheek. In de afgelopen jaren is het maximumbedrag dat je mag lenen voor de koop van een woning steeds verder verlaagd. Nu kun je nog hoogstens 100 % van de woningwaarde lenen. De extra kosten betaal je dus uit eigen zak. Tim wist de kosten te drukken door een huis te zoeken zonder aankoopmakelaar. Je kunt nu zelf beoordelen: ga je op huizenjacht of spaar je nog even door?

Over de auteur

Karin Boog

Ga je op huizenjacht, dan heb je spaargeld nodig voor de kosten koper.
Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis.