Huis kopen? Zorg voor spaargeld

Spaargeld is een constant terugkerend onderwerp in de gesprekken die ik als financieel specialist met starters voer. Ze willen vooral antwoord op de vraag: hoeveel eigen geld heb ik nodig voor het kopen van een huis?

Neem Tim. Hij zette alle kosten die komen kijken bij de aankoop van een huis op een rij in een Excelsheet, van hypotheeklasten tot verbouwingskosten. Zo kon hij inschatten hoeveel spaargeld hij nodig had.    

Hoeveel spaargeld heb je nodig?

Wil je zelf uitrekenen hoeveel spaargeld je moet hebben, houd dan rekening met zo'n 6 % van de koopsom, de zogenoemde kosten koper en aanvullende kosten. Je betaalt sowieso overdrachtsbelasting, de notaris, taxateur en hypotheekadviseur. Koop je een huis van € 250.000, dan komt dat dus neer op bijna € 8.500. De kosten lopen nog verder op tot ongeveer € 15.000 als je ook een aankoopmakelaar inschakelt, een NHG-hypotheek afsluit, een bankgarantie nodig hebt of een bouwkundig rapport laat opstellen. 

Meefinancieren mag niet meer

Tot 2013 kon je al die kosten gewoon meefinancieren in je hypotheek. In de afgelopen jaren is het maximumbedrag dat je mag lenen voor de koop van een woning steeds verder verlaagd. Nu kun je nog hoogstens 100 % van de woningwaarde lenen. De extra kosten betaal je dus uit eigen zak. Tim wist de kosten te drukken door een huis te zoeken zonder aankoopmakelaar. Je kunt nu zelf beoordelen: ga je op huizenjacht of spaar je nog even door?

Over de auteur

Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis.
Ga je op huizenjacht, dan heb je spaargeld nodig voor de kosten koper.
Karin Boog