Starterslening nodig? Zoek in de juiste gemeente

In sommige gemeenten is het praktisch onmogelijk een betaalbare starterswoning te vinden. Mogelijke oplossing: zoek in een gemeente die een starterslening aanbiedt. 

Een koopwoning met twee slaapkamers en een tuintje in Utrecht voor maximaal € 165.000? Vergeet het maar, zo ontdekte starter Emma. Om haar kansen te vergroten, verlegde ze haar zoekgebied daarom naar Amersfoort. Deze gemeente biedt namelijk een starterslening aan. Daarmee kan ze tot € 35.000 meer lenen voor een koopwoning. Voorwaarde is wel dat je minimaal een jaar staat ingeschreven in de basisregistratie personen van de gemeente. Voor Emma betekent dit eerst een jaar huren. 

Hoe werkt een starterslening?  

Twee derde van de gemeenten, en een enkele provincie en woningcorporatie, biedt een starterslening aan. De lening overbrugt het verschil tussen de koopprijs van een woning en je maximale hypotheek. De eerste drie jaar betaal je nog geen rente en aflossing over de lening.

Voorwaarden starterslening

De voorwaarden van een starterslening verschillen sterk. De aanbieder bepaalt bijvoorbeeld welk type woning je hiermee mag financieren en hoe duur het huis mag zijn. Ook je leeftijd en hoe lang je staat ingeschreven bij een gemeente bepalen of je in aanmerking komt voor een starterslening.

Als je weet hoeveel je al dan niet met een Starterslening kunt lenen, kan de zoektocht naar een huis beginnen. Nu maar hopen voor Emma dat de prijzen in Amersfoort in 2022 niet te hard stijgen en dat het potje voor de starterslening niet voortijdig leeg is. Wil je meer weten over de starterslening en waar deze nog beschikbaar is, kijk dan op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Lees meer over financiële hulp bij het kopen van een huis

Over de auteur

Karin Boog

Ben je starter op de woningmarkt en lukt het niet een huis te financieren? Ga dan op zoek in een gemeente die een starterslening aanbiedt.
Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis.