Studieschuld verzwijgen is een risico

Toen Sanne een huis ging kopen en een hypotheek aanvroeg, verzweeg ze haar studieschuld. Daarmee nam ze een groot risico. Waarom? Wat zijn de gevolgen? 

Een jaar geleden kochten Sanne en haar vriend een appartement voor € 180.000. Hadden ze haar studieschuld eerlijk opgegeven, dan kon het stel maximaal € 100.000 lenen. Veel te weinig. Hoogzwanger en wonend in een bovenwoning met een lek dak wilden ze eindelijk weleens een fatsoenlijk dak boven hun hoofd. Huren was ook geen optie. De wachtlijst voor sociale huur was minimaal acht jaar, de vrije sector te duur.

Studieschuld verzwijgen aanlokkelijk

Voor Sanne was het dus erg aanlokkelijk om haar studieschuld niet te melden. Een studieschuld staat niet bij het BKR geregistreerd, dus niemand kan erachter komen, toch? Binnenkort moet Sanne rente en aflossing gaan betalen over haar studielening. Weer een vaste last erbij. Rondkomen is puzzelen. Mocht ze straks haar hypotheek niet meer kunnen betalen, dan ontdekt de bank alsnog de studieschuld. Die kan dan ineens de hele hypotheek opeisen. Het huis zal in de verkoop moeten.

NHG helpt je niet

Sanne en haar vriend hebben een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Maar als ze in de problemen komen, hebben daar ze niets aan. NHG vervalt als je niet te goeder trouw handelt, bijvoorbeeld door je studieschuld te verzwijgen. Sanne stond voor de keuze: een huis met een lekkend dak of een goede woning, maar wel met meer geldzorgen. Ze nam het risico, maar ze is er niet gerust op: ‘Er hangt een donderwolk boven mijn hoofd.’

Over de auteur

Karin Boog

Een studieschuld drukt de hoogte van de hypotheek, maar dat betekent niet dat een huis kopen onmogelijk is.
Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis.