Help, Susanne zoekt een huis...

Blog 4 - 'Kiezen voor de lusten én lasten'

Susanne de Bruin (25) is freelance journalist en woont in Breda met haar vriend Bas. Twee keer per maand schrijft ze hier over hun zoektocht naar een huis als starters op deze ontplofte woningmarkt.

Een grote tuin, ruime keuken, genoeg slaapkamers… Bewonderend keek ik om me heen in de nieuwe woning van vrienden. De buurt was knus, de afstand tot het centrum goed te behappen; maar het was wel een huurwoning. Dat zette me aan het denken. Is kopen wel zo zaligmakend?

Ongezellige plavuizen

Laat ik gelijk met de deur in huis vallen, ik verdenk mijzelf ervan het kopen van een huis lichtelijk te romantiseren. Als kind van een alleenstaande moeder ben ik opgegroeid in een huurhuis. Een fijn rijtjeshuis in het centrum van het Brabantse Oosterhout. Hoewel dat honderd procent als mijn thuis voelde, merkte je in kleine dingen dat het niet ons eigen huis was. Zo heeft mijn moeder pas na meer dan 10 jaar de ongezellige witte plavuizen van de vorige bewoners vervangen voor het laminaat dat ze zelf mooi vond. Puur omdat ze eigenlijk niet teveel geld in de woning wilde stoppen, wat natuurlijk ook begrijpelijk is. 

Kijk uit voor kringen

Zelf voel ik me nu ook soms te gast in ons huurappartement. Het klinkt misschien gek, maar dat heb ik met name wanneer ik in de keuken bezig ben. Dat zit zo: in de landelijke Ikea-keuken zit een houten aanrechtblad. Prachtig, sfeervol maar enorm besmettelijk. Ik heb mezelf plechtig beloofd dat nooit zelf aan te schaffen, hoe mooi ik het ook vind. Elk glaasje water dat je erop laat staan, wordt een kring. Daar hebben we ons in de eerste weken een paar keer lelijk verkeken om vervolgens twee grote snijplanken voor over het aanrecht aan te schaffen. Iets minder mooi, maar het scheelt een hoop kopzorgen over wat de huurbaas er toch wel niet van zou zeggen…

Even bellen

En zo droom ik van een eigen huis, waarin alles van ons is en we niemand verantwoording hoeven af te leggen. Waarin we alles zelf mogen uitkiezen en kunnen doen en laten wat we willen. Maar waarvoor we ook alles zelf moeten betalen. Je krijgt zowel de lusten als de lasten, dat laatste vergeet ik nog weleens. Want hoe fijn is het dat ik gisterenavond gewoon de huurbaas kon bellen toen ik zag dat de CV-ketel lekt. Ik hoef er alleen een emmertje onder te zetten, verder lost een ander het voor me op. Hoe fijn is dat?

Cv ketel lekt

Lagere lasten

Er is echter een belangrijk verschil, onze vrienden leven met hun gezin van één salaris en komen daarmee in aanmerking voor huurtoeslag. Die prijs staat ongeveer gelijk aan wat wij waarschijnlijk voor onze hypotheek straks gaan betalen. Bas en ik verdienen allebei goed en kunnen dus alleen particulier huren. Dat betekent dat we voor ons appartementje van 70 vierkante meter zo’n 1000,- euro per maand betalen. Een huis kopen levert ons flink lagere maandlasten op en bovendien betaal je dan langzaam je eigen huis af. Dan maar dokken als de ketel het begeeft, het is dan wel een investering in ons eigen huis. Ik kan niet wachten tot het zover is!

Over Susanne de Bruin

Twee keer per maand schrijft Susanne de Bruin (25), freelance journalist uit Breda, over haar zoektocht naar een huis als starter op deze ontplofte woningmarkt.

"Je weet dat de concurrentie hoog is. Daardoor zijn we er elke dag wel mee bezig."

Lees alle blogs van Susanne