Wat koop je als starter nog in: Amersfoort

De huizenprijzen in Amersfoort zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Wat wil je. Amersfoort heeft een mooie, compacte binnenstad en is met OV heel goed bereikbaar. Mensen uit Amsterdam en Utrecht die de hoge prijzen daar proberen te ontlopen, hebben voor extra druk op de Amersfoortse huizenmarkt gezorgd. Voor starters zijn de prijzen in het historische centrum inmiddels onbetaalbaar geworden.

Waar moet je zoeken? 

‘Als starter wil je toch wel wat vierkante meters en het liefst drie kamers,’ vertelt Fulco Hoekerswever van Hoekschoeman Makelaars. ‘De nieuwe appartementen net buiten het centrum, zijn eigenlijk wat te klein en te duur voor een starter. Ik raad daarom aan om eens in Randenbroek te gaan kijken’. Wat verder kan helpen om succes te hebben, is om niet alleen op de woningen af te gaan die er spik en span uitzien. ‘Iedereen springt op dat appartement met de juiste kleurstelling. Veel belangrijker is dat een woning een goede keuken en badkamer heeft,’ zegt Hoekerswever. In het verbouwen van een badkamer of keuken gaan de kosten zitten. Een kleurstelling aanpassen en een nieuwe vloer leggen kan je vaak prima zelf. Door je blik te verruimen laat je een behoorlijk deel van de concurrentie achter je!

Waar kom je dan terecht?

Aan de Ringweg Randenbroek zijn in de jaren zestig een zestal woonblokken gebouwd. De appartementen liggen mooi in het groen en nog steeds op korte (fiets)afstand van het centrum. ‘De wijk is in trek bij starters,’ zegt Hoekerswever. De kosten van dergelijke appartementen zijn goed in te schatten. ‘Starters moeten eigen geld meenemen omdat ze nog geen overwaarde kunnen inbrengen,’ vertelt Hoekerswever. ‘Verrassingen zijn dan niet welkom. Voor dergelijke appartementen ben je aan kosten koper snel € 8.000 kwijt. En dan heb je nog geen gordijn gekocht!’. Let ook op de servicekosten voor dergelijke appartementen. Die liggen rond de € 175 per maand. ‘Laat je door de verkopende partij goed voorlichten,’ tipt Hoekerswever. Ook voor Amersfoort geldt dat de vraagprijs in het starterssegment meestal de beginprijs is voor de onderhandeling. Zoek dus niet voor je maximale bedrag om een reële kans te maken. 

En wat kost een woning daar? 

De appartementen aan de Ringweg in Randenbroek kosten rond de € 200.000. Je koopt dan een driekamerappartement van 75 m2 met een kleine praktische berging op de begane grond.