Podcast: Hoe geeft het zover kunnen komen?

Roy is 29 en kan twee ton uitgeven aan een huis. Maar nu in zijn stad de huizenprijzen ontploft zijn, kan Roy geen woning meer vinden. Hoe kan dat, vraagt Roy aan ons? Waarom zijn er zo weinig betaalbare koop- en huurwoningen te vinden? En komt daar ooit weer verandering in?

In onderstaande podcast geven Marja Elsinga, hoogleraar Housing Institutions & Governance aan de faculteit Bouwkunde en Architectuur van de TU Delft, en Wouter Jungst, beleidsadviseur wonen bij de Gemeente Diemen, het antwoord.

Presentatie: Sander van der Ploeg en Wike Wilbrink.
Zij spreken met Marja Elsinga en Wouter Jungst.

Enthousiast over deze podcast? Laat een review achter in de iTunes store.

Hoogleraar Marja Elsinga heeft meer dan twintig jaar ervaring in onderzoek voor de Europese Commissie, de Nederlandse centrale en lokale overheden, het Vlaams Expertisecentrum voor Wonen, woningcorporaties en kredietverstrekkers. Ze vertelt hoe de woningmarkt in de greep is gekomen van de marktwerking. 'Maar de markt levert niet voor alle problemen een oplossing. En jongeren zijn daarvan de dupe.'

Wouter Jungst, beleidsadviseur bij de Gemeente Diemen, laat zien hoe het nieuwe beleid uitpakt in de praktijk. Als kleine, maar snelgroeiende gemeente naast Amsterdam hebben ze te maken met alle effecten van de woningmarkt in de Randstad. Het is Diemen de afgelopen jaren gelukt om woningen voor starters te bouwen, maar hoe lang nog?