Podcast: Waarom steeds meer starters de grote steden verlaten

Journalist Karel Smouter wijdde als voormalig adjunct-hoofdredacteur van De Correspondent verscheidene artikelen aan zijn zoektocht naar een woning in Amsterdam. Hij was immers het oude, krappe appartement bewoonde spuugzat. Zeker toen door achterstallig onderhoud van zijn huisbaas een leiding sprong en de drollen van zijn bovenburen door z'n slaapkamer dreven. Daar betaal je dan ruim duizend euro huur per maand voor.
Het lot bracht Smouter in Deventer, waar hij sinds een kleine drie jaar woont. De definitieve verhuizing naar de Overijsselse stad bleek wellicht zijn beste beslissing ooit. Hij woont ruimer en vooral goedkoper. Maar ook veel relaxter. In Amsterdam gaan volgens hem de gesprekken maar over twee dingen: de woningmarkt en werk. Die twee zaken gaan hand in hand. Want wil je in de hoofdstad wonen, dan zijn hard werken en een goede baan geen garanties meer voor een fatsoenlijke woning. Smouter was er klaar mee. Zeker toen hij vader werd van een zoon en hij en zijn vrouw andere prioriteiten stelden.

Presentatie: Sander van der Ploeg en Wike Wilbrink
Zij spreken in deze podcast met: Karel Smouter en Koen Salemink

Enthousiast over deze podcast? Laat een review achter in de iTunes store.

Volgens geograaf Koen Salemink van de Rijksuniversiteit Groningen zijn grotestadverlaters als Smouter niet uniek. Steeds meer stedelingen, onder wie vooral starters, verlaten de stad. Omdat ze er geen woning kunnen betalen, maar ook omdat ze er niet meer per se hoeven te wonen.

Maar hoe doe je dat? Kun je zomaar vrienden, familie en je werk achterlaten en honderd kilometer oostwaarts opnieuw beginnen? Geen probleem, zo ervoer Smouter. Deventenaren bleken voor hem hartelijke en open mensen. Desondanks klit hij vaker dan verwacht bij eveneens uitgeweken Amsterdammers en Utrechters die, net als hij, om grotendeels dezelfde redenen in Deventer neerstreken.

Want wie denkt dat je alleen in de grote steden kunt genieten van een goede koffie, een breed cultureel aanbod of een stadsstrand, vergist zich. Als er zoiets is als een grootstedelijke, kosmopolitische levensstijl, dan is deze allang niet meer alleen in de grote steden te vinden. Toch is buiten de Randstad daar niet iedereen even blij mee, zegt geograaf Salemink.