
Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee je verlies van of schade aan je inboedel kunt verzekeren.
Alle roerende zaken in je huis vormen samen je inboedel. Denk hierbij aan stoelen, kasten en tafels, maar ook aan (brom)fietsen en zonwering. Geld en papier van waarde (bijvoorbeeld postzegels) horen niet tot je inboedel, maar kun je vaak tot een maximum bedrag meeverzekeren. Kostbaarheden, zoals bijzondere sieraden, zijn meestal tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Ook een motorvoertuig en een caravan behoren niet tot de inboedel. Een aantal verzekeraars vergoedt voertuigen toch, tot een maximum bedrag of alleen losse onderdelen.
Met een digitale verzekeringskaart zie je één oogopslag wat je verzekering wel en niet vergoedt. Deze vind je op de website van de verzekeraar. Bekijk een voorbeeld van een verzekeringskaart inboedelverzekering ›
Schade door opzet of roekeloosheid, georganiseerd geweld, een aardbeving, vulkanische uitbarsting, atoomkernreactie, overstroming of (burger)oorlog (catastroferisico) is bij een inboedelverzekering altijd uitgesloten. Schade door slecht onderhoud wordt ook niet vergoed.
Welke inboedelverzekering het beste bij je past, ligt aan de inboedel die je hebt. Je hebt vaak de keuze uit verschillende dekkingen:
Door inbraak, brand of lekkage kan je inboedel flinke schade oplopen. Een goede inboedelverzekering is daarom belangrijk. Heb je genoeg spaargeld om je inboedel te kunnen vervangen, dan kun je ook beslissen om je niet te verzekeren. Een inboedelverzekering is niet verplicht.
Een verhuizing is een goed moment om een inboedelverzekering te regelen. Zo zijn je spullen op je nieuwe adres goed verzekerd. Als je al een inboedelverzekering hebt, kun je deze bij een verhuizing oversluiten of aanpassen aan de nieuwe situatie.
Ook bij de aankoop van dure spullen, zoals een designmeubel of apparatuur, is het slim je inboedelverzekering eens onder de loep te nemen. Bekijk tot welk bedrag je inboedel is verzekerd en of je dit bedrag misschien moet ophogen. De meeste verzekeraars vergoeden de inboedel tegen nieuwwaarde, er zijn ook een aantal verzekeraars die vergoeden op basis van dagwaarde.
Nee, een inboedelverzekering is niet verplicht.
Als je een inboedelverzekering afsluit of wijzigt, moet de waarde van de inboedel (opnieuw) worden vastgesteld. Verzekeringsmaatschappijen gebruiken hiervoor een inboedelwaardemeter, een hulpmiddel dat je zelf invult om de verzekerde waarde te bepalen. Veel verzekeraars geven garantie tegen onderverzekering en houden rekening met inflatie. Andere verzekeraars eisen dat je bijvoorbeeld elke vijf jaar opnieuw de inboedelwaardemeter invult. Bij steeds meer verzekeraars hoef je niets in te vullen en ben je voor een standaardbedrag verzekerd.
Wat een inboedelverzekering kost, is afhankelijk van:
Regel je inboedelverzekering makkelijk en snel via onze Eigen Huis Verzekeringsservice. Je kunt direct je premie berekenen en bent verzekerd van goede voorwaarden.
Is je woning beveiligd, dan is de kans op inbraak kleiner. Daarom geven de meeste verzekeringsmaatschappijen een korting op de premie als je woning goed beveiligd is. Er zijn verschillende certificaten voor goed beveiligde woningen, zoals het Certificaat Beveiligde Woning van de politie of bijvoorbeeld een BORG-certificaat. Je krijgt alleen een BORG-certificaat als je de beveiliging laat aanbrengen door een erkende installateur.