Huis bouwen: de planning
Zelf een huis bouwen is een complex proces. Om het overzicht te houden, is het maken van een goede planning belangrijk. Toets tijdens het proces steeds of alles nog volgens planning verloopt.
Een aantal aandachtspunten:
Planning bespreken
Bespreek vooraf met alle partijen die je inschakelt wat de planning is. Leg afspraken vast en hou in de planning rekening met uitloop.
Vergunning aanvragen
Houd er rekening mee dat de verlening van een vergunning ongeveer 20 weken kan duren, gerekend vanaf de aanvraag van de vergunning tot het moment waarop de bezwaartermijn is verstreken. Soms gelden andere termijnen. Vraag bij de gemeente na wat in jouw situatie geldt. De gemeente kan jouw vergunning weer intrekken als de bouw niet binnen 26 weken start of als de bouw gedurende die periode stilligt.
Voorwaarden koop kavel
Let op welke termijnen de gemeente stelt in de voorwaarden bij de koop van de kavel. Moet de woning bijvoorbeeld binnen een bepaalde termijn klaar zijn? Voor de overtreding hiervan kun je een hoge boete krijgen.
Termijn bouwdepot
De (hypothecaire) lening wordt in een depot gestort. Vanuit dit depot worden de bouwtermijnen betaald voor de in aanbouw zijnde woning. De termijn van een bouwdepot verschilt per geldverstrekker. De meeste geldverstrekkers hanteren een looptijd van 24 maanden, inclusief verlenging van 6 maanden. Een aantal geldverstrekkers hanteert een termijn van 18, 30 en 36 maanden inclusief verlenging. Binnen deze periode moet de woning klaar zijn. Het is dus belangrijk om bij de keuze van de geldverstrekker te kijken naar de termijn van het bouwdepot.
Nog even dit...
Juridisch, financieel en bouwkundig advies
Hulp bij (ver)koop van je woning
Wij komen op voor jouw belangen
voor {price} per jaar