Veilig klussen

Bij klussen en verbouwen moeten veiligheid en gezondheid altijd voorop staan, zowel voor u als voor uw aannemer. Helpt u zelf mee, dan zijn er nog meer punten waar u op moet letten. 

Als u de klus uitbesteedt 

Ook als u de klus uitbesteedt, is het belangrijk dat u er als opdrachtgever op toeziet dat dit veilig gebeurt. 

Zorg voor een veilige bouwplaats
Veilig en gezond verbouwen begint met een goed opgeruimde bouwplaats. 

Zie toe op Arboregels
Werkgevers moeten volgens de Arbowet zorg dragen voor veilige werkomstandigheden voor hun werknemers, dus ook tijdens uw verbouwing. De Arbowet geldt dus niet voor u als consument, maar als u ziet dat er gevaarlijk gewerkt wordt, spreek de betreffende personen hier wel op aan en vervolgens ook hun leidinggevende als ze daar geen gevolg aan geven. 

Zelf doen? Veiligheid voorop

Als u zelf verbouwt, is het helemaal belangrijk dat u de veiligheid in de gaten houdt. Een paar tips om problemen te voorkomen:

  • Gebruik deugdelijk en scherp gereedschap.
  • Gebruik extra bescherming als dat nodig is: veiligheidsbril, veiligheidsschoenen, stofmasker, gehoorbescherming, handschoenen, et cetera
  • Volg de gebruiksaanwijzingen van apparaten.
  • Zorg bij het klussen voor een stabiele ondergrond, zeker als u op een trap staat. Zorg dat u niet te ver reikt om een bepaalde klus te doen. Verplaats de ladder liever wat vaker. 
  • Wees voorzichtig met het gebruik van brandbare materialen en branders. Zijn er misschien alternatieven? 
  • Let op uw houding bij tillen of kracht zetten. Gebruik hulpmiddelen als dat kan: een kruiwagen, hefboom, lijmtangen, stempels, et cetera.

Kijk op veiligheid.nl voor meer tips over het veilig uitvoeren van klussen. 

Wat kost een klus?

Buitenschilderwerk aanpakken? Cv-ketel vervangen? Met onze Prijzenindicator krijgt u direct inzicht in de kosten en advies over de aanpak.

Prijzenindicator