Dubbele woonlasten

U krijgt met dubbele lasten te maken als u bijvoorbeeld een nieuw huis heeft gekocht, maar de oude woning nog niet heeft verkocht. Of als u nog in uw oude woning zit, omdat de nieuwe woning in aanbouw is of nog niet gepasseerd is bij de notaris. U kunt deze dubbele lasten op verschillende manieren beperken. 

De overheid komt mensen met dubbele woonlasten op twee manieren tegemoet: 

1. Dubbele hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrente is voor beide woningen aftrekbaar en u hoeft geen eigenwoningforfait aan te geven voor de woning die leeg te koop staat, of voor een woning die u al heeft gekocht maar nog in aanbouw is.
De regeling is geldig vanaf het kalenderjaar waarin de woning te koop wordt gezet of de in aanbouw zijnde woning is gekocht, en de drie daarop volgende jaren. 

Overzicht duur renteaftrekperiode (pdf) 

2. Tijdelijke verhuur
Om de dubbele woonlasten te verlichten, kunt u uw oude woning tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandwet. Voor deze vorm van verhuur geldt niet de uitgebreide huurbescherming: u kunt de huur dus opzeggen als uw huis is verkocht. Onderzoek wel eerst of het in uw situatie echt voordelig is om de woning tijdelijk te verhuren en wat de fiscale consequenties zijn. Daarnaast moet u een vergunning aanvragen bij de gemeente. En u moet toestemming vragen aan de geldverstrekker waar u uw hypotheek heeft ondergebracht. 

Lees meer over Tijdelijke verhuur 

Veranderen van makelaar 

Heeft u geen goed gevoel bij uw huidige makelaar? Dan kan u over te stappen naar een andere makelaar. Kijk dan voor de zekerheid of u annuleringskosten moet betalen bij de huidige makelaar en ga desnoods in onderhandeling over deze kosten. 

Lees meer over conflict met makelaar oplossen 

Net gekochte woning verkopen

Als u een langere periode wordt geconfronteerd met dubbele woonlasten kan het een overweging zijn om uw net aangekochte woning te koop te zetten. U heeft dan twee woningen in de verkoop: uw oude en uw nieuwe woning. 
Als u nog niet in de nieuwe woning woont en dus leeg staat, blijft de hypotheekrente aftrekbaar. Het huis moet dan wel gekocht zijn met de bedoeling er te gaan wonen. Bij een nieuwbouwwoning kan in uw contract zijn bepaald dat u de woning voor oplevering (zonder toestemming) niet mag doorverkopen. 

Hypotheek aanpassen?

Onafhankelijk hypotheekadvies waarbij uw belang centraal staat.

Eigen Huis Hypotheekservice