Verhuizen en uw (bank)spaarhypotheek  

Als u gaat verhuizen kunt u uw (bank)spaarhypotheek voortzetten of beëindigen. Hieronder geven wij in het kort aan hoe dit werkt. Laat uw hypotheekadviseur voorrekenen welke optie voor u de beste is.

Verhuizen met een (bank)spaarhypotheek

Als u gaat verhuizen, kunt u vaak uw spaarhypotheek met de lopende rente meenemen naar de volgende woning. Dat kan aan te raden zijn als u een aantrekkelijke, in dit geval hogere, rente betaalt die nog voor langere tijd vaststaat. U bent hiervoor wel gebonden aan uw huidige geldverstrekker, ook voor uw eventuele andere hypotheekdelen. Wilt u uw spaarhypotheek bij een andere geldverstrekker afsluiten? Uw gespaarde kapitaal gaat dan over naar uw volgende geldverstrekker. Dit heet fiscaal geruisloos voortzetten.

Als de geldverstrekker de mogelijkheid van fiscaal geruisloos voortzetten biedt, krijgt u altijd de rente van dat moment aangeboden. Bij een lagere rente betaalt u dan een hoger bedrag dan voorheen aan premie of inleg. Dit kunt u gedeeltelijk voorkomen door een extra hoge storting te doen. Hierbij gelden wel een aantal beperkingen, die in onderstaande opsomming worden genoemd.

Laat de netto lasten op een rij zetten voor alle hypotheekdelen, zodat u kunt beoordelen wat het beste past: blijven bij uw huidige geldverstrekker of naar een nieuwe geldverstrekker gaan.  

Bij een fiscaal geruisloze voortzetting van uw spaarverzekering of bankspaarrekening moet u een aantal zaken in het oog houden:

  • U heeft te maken met een maximale inleg of eindkapitaal, deze mag niet worden verhoogd
  • U heeft te maken met een maximale looptijd, deze mag niet worden verlengd
  • U dient erop te letten dat de hoogste premie of inleg niet meer is dan 10 keer de laagste
  • Uw spaartegoed moet rechtstreeks doorgestort worden naar de volgende verzekeraar of bank. Als dat niet mogelijk is, kunt u tijdelijk het geld bij een notaris laten storten.

(Bank)spaarhypotheek beëindigen

U kunt er ook voor kiezen om de spaarhypotheek of bankspaarrekening te beëindigen. Dit kunt u doen zonder fiscaal nadeel. U moet dan wel met de uitkering uw eigenwoningschuld aflossen. Dit kan ook een restschuld zijn. Voor de financiering van uw nieuwe woning zult u dan een andere hypotheekvorm moeten kiezen, bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek.

Lees meer over de regels rondom de spaarhypotheek

Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.