Verhuizen met een annuïteitenhypotheek

Wie een annuïteitenhypotheek heeft, betaalt maandelijks een vast bedrag: een deel aflossing en een deel rente. Na dertig jaar is de hypotheek afgelost. Stel, je gaat verhuizen en je hypotheekschuld wordt hoger of juist lager. Hoe werkt de annuïteitenhypotheek dan? 

Heb je in 2013 of daarna voor het eerst een hypotheek afgesloten, dan heb je een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Deze hypotheekvormen vallen onder nieuwe fiscale regels: je bent verplicht de hypotheek minimaal annuïtair af te lossen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Daarnaast mag je over dit aflossen niet langer doen dan dertig jaar. 

Hogere annuïteitenhypotheek bij verhuizen

Heb je een annuïteitenhypotheek en ga je verhuizen? Dan ga je voor de nieuwe woning waarschijnlijk een nieuwe, hogere hypotheekschuld aan. Hoe bereken je de aflossingsduur? 

Heb je overwaarde op het huis dat je verkoopt, dan pas je eerst de Bijleenregeling toe. Je trekt de overwaarde af van de aankoopprijs van de nieuwe woning. Hierna weet je hoeveel je maximaal mag financieren met hypotheekrenteaftrek. Is dat bedrag hoger dan je oude schuld, dan moet je de nieuwe hypotheekschuld opdelen. De oude schuld en aflossing blijven zoals het is, voor de nieuwe schuld geldt weer een aflosperiode van dertig jaar.

Rekenvoorbeeld verhuizen met annuïteitenhypotheek

Karel heeft op 1 maart 2014 een annuïteitenhypotheek afgesloten van € 250.000. Op 1 april 2021 verkoopt hij zijn woning voor € 300.000. De hypotheekschuld is op dat moment nog €212.680. De resterende looptijd van de lening is 275 maanden. De eigenwoningreserve is dan (€ 300.000-€ 212.680) € 87.320. Voor de eenvoud laten we in dit voorbeeld de verkoopkosten achterwege. 

Karel wordt direct eigenaar van een nieuwe woning voor € 400.000. De eigenwoningreserve van € 87.320 trekt hij hiervan af. De maximale hypotheekschuld wordt dan € 312.680, die als volgt moet worden opgedeeld:

  • € 212.680 annuïtair met een aflosperiode van maximaal 275 maanden (de oude schuld) 
  • € 100.000 annuïtair met een aflosperiode van maximaal 360 maanden (de nieuwe schuld)

Lagere annuïteitenhypotheek bij verhuizen

Heb je een annuïteitenhypotheek en ga je verhuizen naar een goedkopere woning? Dan geldt voor de hypotheekschuld de al lopende aflossingsperiode. Stel dat de totale hypotheekschuld in het voorbeeld hierboven nog maar € 200.000 is, dan moet dat bedrag in 275 maanden worden afgelost.

Ook interessant

Hoe staat het met jouw aflossingsvrije hypotheek?

Heb je nu een aflossingsvrije hypotheek? Dan kun je ook voor je volgende huis weer zo’n hypotheek afsluiten. Je hebt dan wel te maken met een aantal regels en voorwaarden. Lees meer

(Bank)spaarhypotheek

 Als je nu een (bank)spaarhypotheek hebt, sta je voor een aantal keuzes. Kun je deze voortzetten als je gaat verhuizen? Wat gebeurt er met je opgebouwde spaarbedrag? Lees meer

Verhuizen met bestaande hypotheek

Voor welke hypotheekvormen kom je in aanmerking als je jouw oude woning verkoopt en een nieuwe woning koopt? Lees meer

Doe je voordeel met deze diensten