Verkopen met of zonder makelaar

Voor het verkopen van een huis kunt u een makelaar inschakelen. Een goede verkoopmakelaar kent de lokale markt. Hij adviseert over bijvoorbeeld de vraagprijs en de presentatie van de woning, en kan uw belangen behartigen bij de onderhandelingen. U betaalt voor de dienstverlening van de makelaar courtage. 

U kunt de verkoop van uw woning ook deels zelf doen en daarnaast zogenoemde deeldiensten afnemen bij de makelaar. Makelaars bieden bijvoorbeeld verkoopstrategie, bezichtigingen en onderhandelen aan als deeldienst. 

Verkoopmakelaar inschakelen 

Op zoek naar een makelaar die u helpt om uw huis te verkopen? U vindt uw verkoopmakelaar bij Advieskeuze

Zelf uw huis verkopen 

U kunt uw huis ook zelf verkopen. Daarmee kunt u veel geld besparen. Maar daarvoor moet u wel zelf een hoop regelen: het vaststellen van de vraagprijs, de promotie, de bezichtigingen en de onderhandelingen. 

En als u met de koper overeenstemming bereikt over de verkoopprijs, stelt u een verkoopcontract op. Daarvoor kunt u een bestaand modelcontract gebruiken. 

Koopovereenkomst bestaande eengezinswoning (model 2014)

Checklist huis verkopen 

Internetmakelaar

Een internetmakelaar is vaak goedkoper dan een gewone makelaar. De taken worden naar wens verdeeld tussen de verkoper en de makelaar, waardoor de kosten (courtage) laag blijven. 

Vaak schrijft de verkoper zelf de advertentietekst, maakt foto's en verzorgt de rondleidingen voor kijkers. De internetmakelaar stelt meestal de waarde en de vraagprijs van de woning vast, levert verkoopmateriaal, presenteert de woning op diverse websites zoals Funda en stelt de koopovereenkomst op. 

Voorbeelden van internetmakelaars zijn makelaarsland.nl, makelaarsbasis.nl of digimakelaars.nl. 

Zelf uw huis verkopen

U kunt veel geld besparen als u zelf uw huis verkoopt. Er moet wel veel geregeld worden. Wij kunnen helpen met voorbeelden, tips en advies

Checklist huis verkopen