Onderhandelen

U gaat uw huis zelf verkopen en heeft een vraagprijs vastgesteld. Denk voor het onderhandelen na over uw minimumprijs en wat daar allemaal bij hoort aan roerende zaken. Als u zelf onderhandelt met de koper, waar moet u dan op letten? 

Een voorlopig koopcontract

Als u het met een potentiële koper eens geworden bent over de verkoopprijs tekent u samen een voorlopig koopcontract. Belangrijk om te weten: een voorlopig koopcontract is een definitieve overeenkomst. 

De term voorlopig verwijst naar een aantal ontbindende voorwaarden die koper en verkoper samen afspreken. De ontbindende voorwaarden zijn langer geldig dan de drie dagen bedenktijd van de koper; in de koopovereenkomst wordt per ontbindende voorwaarde een vervaldatum afgesproken. 

De koper kan het voorlopig koopcontract ontbinden als een van de ontbindende voorwaarden van toepassing is, bijvoorbeeld het niet rondkrijgen van de financiering. De koper moet dan wel kunnen bewijzen dat hij de financiering niet rond krijgt. 

IMAG2056-verlicht-ontbindende-voorwaardenOptieverklaring

Iemand heeft serieuze interesse in uw woning, maar hij kan de knoop nog niet definitief doorhakken. Dan kunt u hem een optie verlenen. Meestal zijn de onderhandelingen dan al ver gevorderd en zijn beide partijen het bijna eens.
Met een optie verklaart u dat u het huis gedurende een bepaalde periode alleen aan de potentiële koper te koop aanbiedt. In die periode mag het huis niet aan iemand anders worden verkocht.

Download een optieverklaring

Succesvol onderhandelen

Wilt u zelf de onderhandelingen voor een huis doen? Wij hebben handige tips voor u.

Tips succesvol onderhandelen