Restschuld financieren

Steeds meer geldverstrekkers bieden restschuldfinanciering aan. Dat kan u helpen om tóch te verhuizen, als de huidige woning onder water staat. 

De restschuld financieren zorgt voor hogere maandlasten en er zijn voorwaarden aan verbonden, die per bank of verzekeraar verschillen. Over het algemeen is restschuldfinanciering makkelijker bij uw eigen bank dan bij een bank waar u nog geen klant bent. 

Vereniging Eigen Huis bracht in augustus 2016 de verschillende voorwaarden per geldverstrekker in kaart: 

Restschuld met NHG (PDF)
Restschuld zonder NHG (PDF) 

Extra aflossen

Wanneer u uw woning op langere termijn wilt verkopen, kunt u overwegen nu al extra af te lossen op de hypotheek. Kijk dan wel uw hypotheekvoorwaarden na. Want als u meer wilt aflossen dan volgens uw hypotheekvoorwaarden is toegestaan, kunt u een boete krijgen. Sommige geldverstrekkers bieden u de mogelijkheid om elke maand extra af te lossen. Vraag uw geldverstrekker naar de voorwaarden. 

Meer over aflossen

Aflossen met schenking

Voor schenkingen die worden gebruikt voor de aflossing van een restschuld geldt een eenmalige vrijstelling van schenkbelasting. In 2016 is die vrijstelling € 53.016. 

Voorwaarde is wel dat het gaat om een schenking van ouders aan kinderen tussen 18 en 40 jaar. Een andere voorwaarde is dat het gaat om restschulden waarover renteaftrek mogelijk is. Dat wil zeggen dat de restschulden zijn ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017.

Aflossen met bankspaarrekening e.d.

Het is mogelijk de restschuld af te lossen met de tot de hypotheek behorende bankspaarrekening, levensverzekering en/of het effectendepot. De opgebouwde waarde hiervan wordt doorgaans na de overdracht uitgekeerd.  

U kunt uw geldverstrekker vragen de waarde voor te schieten, zodat deze bij de verkoop van het huis beschikbaar is. Vraag wel naar de fiscale gevolgen. 

Restschuld in volgende hypotheek

Een aantal geldverstrekkers biedt onder voorwaarden de mogelijkheid restschuld mee te financieren in een volgende hypotheek. Eén van de voorwaarden kan zijn dat u al klant bent bij deze geldverstrekker. Zij financieren boven de 102 procent marktwaarde, tot een bepaald maximum van de nieuwe woning. Uw inkomen moet wel toereikend zijn om de nieuwe hypotheek te kunnen betalen. 

Leningen en betalingsregelingen

Lening afsluiten bij familie 

Sluit u een lening af bij familie, leg dan de voorwaarden goed vast om conflicten te voorkomen. Een dergelijke lening beperkt wel een volgende (hypothecaire) financiering. 

Doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluiten 

Het afsluiten van een doorlopend krediet of persoonlijke lening beperkt een volgende (hypothecaire) financiering. 

Betalingsregeling treffen met geldverstrekker 

Tref indien mogelijk een betalingsregeling met uw geldverstrekker. Ook dit beperkt een volgende (hypothecaire) financiering.