Dubbele woonlasten

 

Je hebt met dubbele woonlasten te maken als je een nieuwe woning hebt terwijl jouw oude huis nog niet is verkocht. Ook als je nog in je oude woning zit omdat de nieuwe woning in aanbouw is of nog niet is gepasseerdbij de notaris, heb je dubbele lasten. 

De overheid komt huiseigenaren met dubbele woonlasten op twee manieren tegemoet: 

1. Dubbele hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente is voor beide woningen aftrekbaar. Ook hoef je geen eigenwoningforfait aan te geven voor de woning die leeg te koop staat, of voor een woning die je al hebt gekocht, maar nog in aanbouw is.
De regeling is geldig vanaf het kalenderjaar waarin de woning te koop wordt gezet of de in aanbouw zijnde woning is gekocht en de drie daarop volgende jaren. 

Overzicht duur renteaftrekperiode (pdf)

2. Tijdelijke verhuur

Om de dubbele woonlasten te verlichten, kun je jouw oude woning tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandwet. Voor deze vorm van verhuur geldt niet de uitgebreide huurbescherming: je kunt de huur opzeggen als je huis is verkocht. Ga voor jezelf na of het in jouw situatie zin heeft je woning tijdelijk te verhuren en wat de fiscale consequenties zijn. Wil je jouw huis verhuren onder de Leegstandwet? Vraag dan een vergunning aan bij je gemeente. Ook moet je jouw geldverstrekker om toestemming vragen.

Lees meer over tijdelijke verhuur

Net gekochte woning verkopen

Wie lang met dubbele woonlasten kampt, kan overwegen de net aangekochte woning te koop te zetten. Je hebt dan zowel je oude als nieuwe woning in de verkoop.

Als je nog niet in de nieuwe woning woont en deze dus leeg staat, blijft de hypotheekrente aftrekbaar. Het huis moet dan wel zijn gekocht met de bedoeling er te gaan wonen. Bij een nieuwbouwwoning kan in je contract zijn bepaald dat je de woning voor oplevering niet mag doorverkopen, of alleen na uitdrukkelijke toestemming. 

 

Hypotheek aanpassen?

Onafhankelijk hypotheekadvies waarbij jouw belang centraal staat.

Eigen Huis Hypotheekadvies