Laatste inspectieronde

U heeft uw huis verkocht en straks gaat u samen met de koper naar de notaris om de verkoop definitief te maken, het zogenoemde passeren. 

Voordat het zover is, doet de koper meestal nog een laatste inspectieronde door uw woning. Zo kan de koper met eigen ogen zien of de woning volgens afspraak wordt geleverd.

Wat kunt u doen om de laatste inspectieronde zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen? 

  • Zorg ervoor dat alle (on)roerende zaken die volgens afspraak bij de koop zijn ingegrepen aanwezig zijn. Als de koper ook heeft betaald voor bijvoorbeeld de koelkast, gordijnen of zonwering, dan mogen deze zaken natuurlijk niet ontbreken. 
  • Heeft u afgesproken dat u uw woning leeg en ontruimd oplevert? Doe dat dan ook en zorg ervoor dat bijvoorbeeld de vloerbedekking is verwijderd. Controleer ook alle ruimtes en eventuele inbouwkasten. Voorkom dat de koper uw rommel moet opruimen.  
  • Neem samen met de koper de meterstanden op, om misverstanden te voorkomen. 
  • Treft u met de koper een gebrek aan, maak dan duidelijke afspraken over het herstel ervan. Dat kan bij de notaris, tegelijk met het passeren van de leveringsakte. In het algemeen bent u als verkoper aansprakelijk voor de gebreken die in de periode tussen het sluiten van de koopovereenkomst en het passeren bij de notaris ontstaan. 
  • Tijdens de inspectieronde overhandigt u nog niet de sleutel aan de koper. U doet dat pas als de leveringsakte bij de notaris is gepasseerd. Op dat moment is de koper werkelijk eigenaar van de woning.