Tips voor succesvol onderhandelen

 1. Houd het hoofd koel
  Behandel de andere partij altijd vriendelijk en met respect. Blijf aardig, maar geef nooit zo maar toe
 2. Voorkom een impasse
  Als beide partijen in hun eerste bod blijven hangen, stranden de onderhandelingen. Bedenk van te voren op welke punten u eventueel bereid bent water bij de wijn te doen.
 3. Wees creatief
  Probeer meerdere manieren te bedenken om tot overeenstemming te komen. Is de prijs niet onderhandelbaar? Misschien valt er te onderhandelen over de overdrachtsdatum of roerende zaken.
 4. Houd je bij de feiten
  Onderhandel op basis van objectieve criteria. Als het eerste bod te laag lijkt, ga dan niet meteen in de aanval, maar vraag de koper hoe hij tot dat bedrag gekomen is. Of geef bijvoorbeeld op basis van een keuringsrapport aan wat er allemaal aan meerwaarde in het huis zit.
 5. Maximum bepalen
  Bepaal van te voren hoeveel u minimaal voor het huis wilt hebben. Zo weet u het meteen als verder onderhandelen geen zin heeft.
 6. Presentatie
  Beoordeel ieder bod stellig, als een eindbod. Een opmerking als: ‘Om te beginnen zat ik te denken aan een verkoopprijs van…’ geeft de koper erg veel onderhandelingsruimte. 
 7. Twee winnaars
  Houd in het achterhoofd dat onderhandelen een proces is waarbij twee winnaars zijn: de koper koopt het huis voor een goede prijs en u krijgt de prijs die u graag wilt hebben voor de woning.