De juiste makelaar in 7 stappen

Verkoopplannen? Je kunt zelf veel doen om je huis aan de man te brengen. Zo bespaar je geld. Liever verkopen met een makelaar? Deze tips helpen je de juiste makelaar te vinden. 

1. Makelaarsclubs

Kies een makelaar die is aangesloten bij NVM, VBO Makelaar of VastgoedPro. Deze makelaarsorganisaties hanteren consumentenvoorwaarden die samen met Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond zijn opgesteld. Klachten over jouw makelaar? Deze makelaarsclubs zijn aangesloten bij de Geschillencommissie Makelaardij waar je met jouw klacht terecht kunt.

2. Vergelijk online

Vergelijk op de websites van verschillende makelaars hoeveel huizen zij in hun bestand hebben. Heeft een makelaar veel huizen in zijn portefeuille? Dan kan hij weleens weinig tijd voor je hebben, tenzij het om een kantoor gaat dat meerdere makelaars in dienst heeft. Anderzijds blijkt uit een vol bestand dat veel anderen vertrouwen in deze makelaar hebben. 

3. Voer gesprekken

Nodig voorafgaand aan de verkoop meerdere makelaars uit en voer als het ware sollicitatiegesprekken met hen. Een huis op Funda zetten kan iedere makelaar. Een koper verleiden en succesvolle onderhandelingen voeren, vereisen wel specifieke kwaliteiten. Wees kritisch en vraag vooral door. Heeft de makelaar zich echt verdiept in jouw woning? Weet hij wat vergelijkbare huizen in de buurt opleveren? Kent hij potentiële kopers? 

4. Bekijk recensies

Op Funda worden makelaars door hun klanten beoordeeld. Deze recensies geven jou een indicatie, maar neem ze met een korrel zout. Ervaringen van mensen uit jouw omgeving met makelaars zijn vaak waardevoller.

5. Gouden bergen?

Hoe verleidelijk ook, wantrouw makelaars die jou gouden bergen beloven. Wees reëel over de waarde en vraagprijs van jouw woning.

6. Duidelijke afspraken

Voorkom verrassingen: maak van tevoren ook goede afspraken over de verkoopstrategie, courtage en de manier waarop die wordt betaald. Vermijd de abonnementsvorm of andere kosten waar geen duidelijke prestatie tegenover staat. Bespreek ook welke kosten de makelaar mag rekenen, mocht je voortijdig afscheid van hem willen nemen. Leg ook deze afspraken vast op papier. 

7. Samenwerking beëindigen

Werkt het niet? Beëindig dan de samenwerking met je makelaar.