Hypotheekadvies vergelijken

Koop je een nieuwe woning? Dan is de kans groot dat je daar een hypotheek voor wilt afsluiten. Kies je ervoor een hypotheekadviseur in de arm te nemen, dan is er een aantal zaken waarop je moet letten. Je denkt waarschijnlijk direct aan de prijs, maar wat je exact voor dat bedrag krijgt, is minstens zo belangrijk.

Wat kost hypotheekadvies?

Ipsos heeft in het voorjaar van 2020 een onderzoek gepubliceerd waarin een gemiddeld bedrag voor hypotheekadvies van € 2.171 genoemd wordt. Voor starters wordt hier een bedrag genoemd van € 2.173 en voor doorstromers € 2.380.

Grofweg kan de verdeling verder als volgt gemaakt worden: de tarieven van banken voor hypotheekadvies liggen vaak iets lager dan gemiddeld. Omdat zij alleen eigen hypotheken verstrekken, kunnen ze alleen advies geven over die hypotheken. De tarieven van de grotere advieskantoren en –ketens, die bemiddelen voor verschillende hypotheekaanbieders, liggen doorgaans hoger dan het gemiddelde.

Wat kost hypotheekadvies bij ons?

De kosten van hypotheekadvies laten al sinds het voorjaar van 2015 een stijging zien, zo blijkt uit de Consumentenmonitor Hypotheken. Geheel tegen de trend in, heeft Eigen Huis Hypotheekadvies de tarieven voor starters, doorstromers en oversluiters in 2017 juist verlaagd.

Met de komst van het online klantportaal in 2016, waarmee klanten nu snel en eenvoudig zelf de benodigde documenten voor een hypotheekaanvraag online kunnen aanleveren, is een aanzienlijke efficiëntieslag gemaakt. Met als bijkomend voordeel dat het basistarief voor hypotheekadvies verlaagd konden worden naar € 1.894 voor starters, € 2.094 voor doorstromers en € 1.994 voor mensen die hun hypotheek willen oversluiten. Met een gemiddeld basistarief van € 1.994 is Eigen Huis Hypotheekadvies dus bijna 8 % goedkoper dan de markt.

Waar moet je nog meer op letten?

De prijs voor hypotheekadvies is één ding, maar voor een eerlijke vergelijking, moet je daar ook in meenemen wat je exact voor dat bedrag krijgt. Heb je kennismakingsgesprekken gepland bij meerdere adviseurs, probeer dan zoveel mogelijk informatie te krijgen om tot een eerlijke vergelijking te kunnen komen.

Niet alle tussenpersonen nemen bijvoorbeeld alle geldverstrekkers mee in hun vergelijking. Dat kan tot gevolg hebben dat je niet de beste deal krijgt. Let verder ook op de nazorg. Daar heb je recht op als de hypotheek eenmaal is afgesloten. Niet bij alle tussenpersonen is even duidelijk wat je kunt verwachten aan service tijdens de looptijd van je hypotheek en welk prijskaartje daaraan hangt. Vraag hiernaar in het eerste gesprek.

Wat bieden wij?

Kies je ervoor om je hypotheek via Eigen Huis Hypotheekadvies af te sluiten, dan weet je zeker dat alle door Vereniging Eigen Huis goedgekeurde geldverstrekkers in de vergelijking worden meegenomen. Dat zijn er zo’n dertig, dus je hebt ook echt keus. Als onderdeel van een belangenbehartiger kun je er verder van op aan dat het advies dat je krijgt echt onafhankelijk is en dat jouw belang voorop staat.

De adviseurs kijken niet alleen naar wat de goedkoopste geldverstrekker is, maar ook naar de voorwaarden. Zijn deze voor jouw situatie niet gunstig, dan houdt de adviseur daar rekening mee in zijn advies. Bovendien kan een adviesgesprek altijd bij jou in de buurt plaatsvinden, of dit nu op kantoor of bij je thuis is.

Is je interesse gewekt?

Ben je geïnteresseerd in hypotheekadvies via Eigen Huis Hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een van de adviseurs.

Maak een afspraak