Flexwerkers

Voor flexwerkers, die gedetacheerd zijn door een uitzendbureau, is het mogelijk om een hypotheek te krijgen. Daarvoor gelden wel voorwaarden.

Geldverstrekkers hanteren altijd twee grenzen voor bepaling van een maximale hypotheek, of je nu in loondienst bent of niet. De laagste grens is bindend. Ten eerste mag je in 2021 maximaal 100 % van de woningwaarde financieren met een hypotheek. Ten tweede stelt de bank eisen aan je inkomen. 

Laatste drie jaar

Vrijwel alle banken kijken naar je gemiddelde bruto jaarinkomen uit de laatste drie kalenderjaren (voorafgaand aan het jaar waarin je de hypotheek aanvraagt). Daarbij geldt het laatste jaar als maximum. Dus als je de afgelopen drie jaar achtereenvolgens € 30.000, € 36.000 en € 21.000 hebt verdiend, is het gemiddelde € 29.000. Maar aangezien de € 21.000 van het laatste jaar lager is, geldt dat als uitgangspunt. 

Speciale eisen

Naast ‘het inkomen van de laatste drie jaar, met het inkomen van het laatste jaar als maximum’ stellen banken soms nog speciale eisen aan flexwerkers. Hieronder een kort overzicht met actuele aanvullende eisen van enkele geldverstrekkers.

ABN AMRO
Maximaal 90 % van het gemiddelde inkomen, 90 % van het huidige inkomen als dat lager is dan het gemiddelde inkomen van drie jaar (hypotheek zonder NHG)

Hypotrust comfort
Maximaal 85 % van het huidige inkomen als dat lager is dan het gemiddelde inkomen van drie jaar, bij een gemiddeld inkomen van twee jaar is dat maximaal 75 % (hypotheek zonder NHG)

Perspectiefverklaring

Bij verschillende uitzendbureaus komt een gedetacheerde flexwerker met goede perspectieven op de arbeidsmarkt in aanmerking voor een perspectiefverklaring. Flexwerkers moeten hiervoor minimaal een jaar in dienst zijn bij een uitzendbureau of detacheerder. Deze beoordeelt de vooruitzichten van de aanvrager aan de hand van werkervaring en inzetbaarheid.

Het initiatief voor de perspectiefverklaring is een samenwerking van Vereniging Eigen Huis met uitzendbureau Randstad en hypotheekverstrekker Obvion. In het Register van De Stichting Perspectiefverklaring is te zien welke uitzendbureaus een verklaring afgeven.

Met een perspectiefverklaring kun je, bijvoorbeeld via Eigen Huis Hypotheekadvies, een hypotheek aanvragen bij ABN AMRO, Aegon, Argenta, ASR Welthuis, BLG Wonen, De Volksbank, Florius, HollandWoont, ING, Obvion, Rabobank, Reaal, Regiobank, Robuust, SNS, Nationale Nederlanden, NIBC direct, Triodos, Hypotrust, Allianz, Vista hypotheken en Woonnu.

Register van De Stichting Perspectiefverklaring