Hypotheek en tijdelijk contract

Voor werknemers zonder vast contract is het mogelijk een hypotheek te krijgen, maar daarvoor gelden wel voorwaarden.

Geldverstrekkers hanteren altijd twee grenzen voor de bepaling van een maximale hypotheek, of je nu in loondienst bent of niet. Ten eerste mag je in 2021 maximaal 100 % van de woningwaarde financieren met een hypotheek. Ten tweede stelt de bank eisen aan je inkomen. De laagste grens is bindend.

Intentieverklaring

Heb je een tijdelijk contract, dan wil je werkgever mogelijk een intentieverklaring geven. Daarin staat bijvoorbeeld: ‘Bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden wordt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.’ Deze tekst staat op het standaardmodel van de werkgeversverklaring, die je werkgever voor je kan invullen en ondertekenen. Een intentieverklaring is géén juridische toezegging voor een vaste aanstelling.

Inkomsten laatste drie jaar

Als je werkgever geen intentieverklaring heeft afgegeven, kijkt de bank naar je inkomsten. Vrijwel alle banken kijken naar je gemiddelde bruto jaarinkomen uit de laatste drie kalenderjaren (voorafgaand aan het jaar waarin je de hypotheek aanvraagt). Daarbij geldt het laatste jaar als maximum. Dus als je de afgelopen drie jaar achtereenvolgens € 30.000, € 36.000 en € 21.000 hebt verdiend, is het gemiddelde € 29.000. Maar aangezien de € 21.000 van het laatste jaar lager is, geldt dat als uitgangspunt. 

Welke regels heeft mijn bank?

Inkomensbepaling loondienst

Veel geldverstrekkers accepteren ook de inkomensbepaling loondienst, de werkgeversverklaring of jaaropgaven zijn dan niet meer nodig. Bespreek met de hypotheekadviseur of dit een optie is.

Arbeidsmarktscan

Met een tijdelijk contract kun je ook de Arbeidsmarktscan aanvragen. Op basis van een aantal gegevens (opleidingsniveau, werkervaring, gedrag, motivatie, de regio, ontwikkelingen in de branche en werkloosheidscijfers) wordt een indicatie van de kansen op de arbeidsmarkt afgegeven. Het rapport dat uit deze tool komt, kun je gebruiken bij je hypotheekaanvraag.