Hypotheek afsluiten als zzp'er of ondernemer 

Ook als zzp'er of ondernemer in bijvoorbeeld een bv, vof of maatschap kun je een hypotheek afsluiten. Met welke regels en voorwaarden krijg je te maken bij een hypotheekaanvraag? En hoe bereken je als zzp'er je inkomen?

Hypotheek en woningwaarde

Voor alle huizenkopers geldt dat de hypotheek in 2021 niet hoger mag zijn dan 100 % van de woningwaarde. Wie energiebesparende maatregelen neemt, kan maximaal 106 % van de woningwaarde lenen.  

Inkomen als zzp'er

Ben je zzp'er of ondernemer, dan kijken hypotheekverstrekkers voor het bepalen van je maximale hypotheek naar je gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Het inkomen in het laatste jaar geldt hierbij als maximum. Stel: je verdiende in de afgelopen drie jaar achtereenvolgens € 30.000, € 36.000 en € 21.000, dan is het gemiddelde € 29.000. Omdat de € 21.000 uit het laatste jaar lager is, is dit inkomen het uitgangspunt. Om een hypotheek te kunnen afsluiten vragen hypotheekverstrekkers om jaarcijfers, belastingaangiftes en belastingaanslagen. Zijn de laatste cijfers nog niet beschikbaar, dan kan een hypotheekverstrekker akkoord gaan met een onderbouwde accountantsprognose.

Ben je minder dan drie jaar zelfstandig? Vraag bij je eigen bank na wat de mogelijkheden zijn; omdat daar het meest bekend is over je financiële situatie, is de kans op succes hier het grootst.

NHG-Hypotheek met inkomensverklaring

Met de zogeheten ‘Inkomensverklaring Ondernemer’ kunnen zzp'ers en ondernemers al na een jaar een hypotheek met NHG krijgen. Vanaf 1 januari 2019 is de inkomensverklaring ondernemer voor alle zzp‘ers verplicht bij een hypotheekaanvraag met NHG. Met een inkomensverklaring kun je een woning financieren met een koopsom van maximaal € 325.000 (2021); dit is NHG-kostengrens. Een aantal geldverstrekkers accepteren de inkomensverklaring ondernemer ook bij niet-NHG hypotheken.

 

Aanvullende voorwaarden voor zzp'ers

Naast de inkomenseis stellen banken vaak nog aanvullende voorwaarden aan zzp'ers. Soms kan een zzp'er bijvoorbeeld maar tot 90 % van de woningwaarde lenen of wordt het inkomen voor bijvoorbeeld 90 % of 75 % meegenomen.

Lees meer over zzp en een hypotheek afsluiten