Hypotheek afsluiten als zzp'er of ondernemer 

Ook als zzp'er of ondernemer in bijvoorbeeld een bv, vof of maatschap kunt u een hypotheek afsluiten. Met welke regels en voorwaarden krijgt u te maken?

Hypotheek en woningwaarde

Voor alle huizenkopers geldt dat de hypotheek in 2018 niet hoger mag zijn dan 100 % van de woningwaarde. Wie energiebesparende maatregelen neemt, kan maximaal 106 % van de woningwaarde lenen.  

Inkomen laatste drie jaar

Bent u zzp'er of ondernemer, dan kijken hypotheekverstrekkers voor het bepalen van uw maximale hypotheek naar uw gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Het inkomen in het laatste jaar geldt hierbij als maximum. Stel: u verdiende in de afgelopen drie jaar achtereenvolgens € 30.000, € 36.000 en € 21.000, dan is het gemiddelde € 29.000. Omdat de € 21.000 uit het laatste jaar lager is, is dit inkomen het uitgangspunt. Om een hypotheek te kunnen afsluiten vragen hypotheekverstrekkers om jaarcijfers, belastingaangiftes en belastingaanslagen. Zijn de laatste cijfers nog niet beschikbaar, dan kan een hypotheekverstrekker akkoord gaan met een onderbouwde accountantsprognose.

Bent u minder dan drie jaar zelfstandig? Vraag bij uw eigen bank na wat de mogelijkheden zijn; omdat daar het meest bekend is over uw financiële situatie, is de kans op succes hier het grootst.

NHG-Hypotheek met inkomensverklaring

Met de zogeheten ‘Inkomensverklaring Ondernemer’ kunnen zzp'ers en ondernemers al na een jaar een hypotheek met NHG krijgen. Zzp’ers kunnen bij vrijwel alle hypotheekverstrekkers terecht, ondernemers bij de volgende vier: ASR, Aegon, NIBC Direct en Lloyds Bank. Met een inkomensverklaring kunt u een woning financieren met een koopsom tot € 265.000; dit is de huidige NHG-kostengrens.

Lees meer over de Inkomensverklaring Ondernemer

Aanvullende voorwaarden voor zzp'ers

Naast de inkomenseis stellen banken vaak nog aanvullende voorwaarden aan zzp'ers. Soms kan een zzp'er bijvoorbeeld maar tot 90 % van de woningwaarde lenen of wordt een bepaalde branche uitgesloten.

Bekijk de voorwaarden van een aantal grote hypotheekverstrekkers (pdf)

 

Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.