Financiën rondom de verbouwing

Gebruik je eigen geld, sluit je een persoonlijke lening af of neem je een tweede hypotheek? Voor de financiering van je verbouwing zijn verschillende opties. We hebben de mogelijkheden op een rij gezet.  

Wat zijn je financieringsmogelijkheden?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je verbouwing te financieren. Je kunt:

  • een tweede hypotheek nemen;
  • een persoonlijke lening afsluiten;
  • een lening afsluiten bij familie of anderen;
  • spaargeld opnemen.

Hypotheek afsluiten

Een verbouwing financieren met een hypotheek? Houd dan rekening met de regels voor hypotheekverstrekking. Zo moet je voldoen aan de huidige inkomensnormen en moet de totale hypotheek passen binnen 100% van de marktwaarde van je woning (na de verbouwing). Als je energiebesparende voorzieningen financiert mag je onder voorwaarden tot 106% van de waarde van de woning lenen. Niet elke geldverstrekker biedt deze mogelijkheid. In een taxatierapport wordt de marktwaarde voor en na de verbouwing vastgelegd. De taxateur heeft hiervoor inzicht nodig in de verbouwplannen. De geldverstrekker verwacht dat je de verbouwing conform deze plannen uitvoert. Als je een hypotheek of een lening afsluit, is de rente alleen aftrekbaar als je het geld gebruikt voor de aankoop, de verbetering of het onderhoud van je eigen woning.  Daarnaast dient de hypotheek of de lening lineair of annuïtair in maximaal 30 jaar te worden afgelost.   

Tweede hypotheek

Een tweede of volgende hypotheek wordt vaak bij de huidige geldverstrekker afgesloten. Wil je de tweede hypotheek ergens anders afsluiten, dan wil de nieuwe geldverstrekker meestal ook dat je de lopende hypotheek naar hem overbrengt. Of dat financieel voordelig is, hangt onder meer af van de rente en de kosten. Bij de aanvraag van de tweede hypotheek wordt opnieuw gekeken naar je inkomen en de marktwaarde van de woning. Bij een verbouwing gaat het om de waarde voor en na de verbouwing. Raadpleeg je hypotheekadviseur voor jouw mogelijkheden.

Voor een tweede hypotheek betaal je: 

  • advies- en bemiddelingskosten;
  • taxatiekosten;
  • notariskosten;
  • eventueel kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie.

Een indicatie van je maximale hypotheek kun je eenvoudig berekenen.

Subsidie

Als je huis dankzij de verbouwing energiezuiniger wordt, kom je vaak in aanmerking voor subsidie of een lening met aantrekkelijke voorwaarden.

Fiscale gevolgen van je verbouwing

Door een verbouwing kan de marktwaarde van je woning stijgen, vooral als je woning door de verbouwing groter wordt. Een verbouwing kan ook leiden tot een hogere WOZ-waarde.

Leen je geld voor de verbouwing, dan heeft dit ook fiscale gevolgen.

Een verbouwing terugverdienen

Een verbouwing doe je meestal om je woonplezier te verhogen. Maar let op: niet alle aanpassingen leiden altijd meteen tot waardevermeerdering van je woning. Als de verbouwing ten koste van de leefruimte gaat of als de afwerking slordig is, kan het juist afbreuk doen aan het woonplezier en de waarde van de woning. Wat is slim om te doen en wat niet? 

Als je relatief goedkoop kunt investeren en de afwerking is goed, dan mag je een waardevermeerdering van je huis verwachten. Zeker als je meer vierkante of kubieke meters creëert, zoals met een dakkapel. Een aanbouw levert ook extra ruimte op, maar kost aanzienlijk meer en het gaat ten koste van je tuin. Ook het laten uitvoeren van onderhoud maakt een huis meer waard. Tenslotte maken isolatiemaatregelen een huis comfortabeler en zorgen voor een lagere energierekening. 

Meer over energiebesparing