Financiën rondom de verbouwing

Heeft u eigen geld in te brengen, sluit u een persoonlijke lening af of neemt u een tweede hypotheek? Voor de financiering van uw verbouwing zijn verschillende opties. We hebben de mogelijkheden op een rij gezet.  

Wat zijn uw financieringsmogelijkheden?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw verbouwing te financieren. U kunt:

  • een persoonlijke lening afsluiten
  • een onderhandse lening afsluiten
  • spaargeld opnemen
  • een tweede hypotheek nemen 

Een verbouwing financieren met een hypotheek? Houd dan rekening met de regels voor hypotheekverstrekking. Zo moet u voldoen aan de huidige inkomensnormen en moet de totale hypotheek passen binnen 100% van de marktwaarde van uw woning (na de verbouwing). Als u energiebesparende voorzieningen financiert mag u onder voorwaarden tot 106% van de waarde van de woning lenen. In een taxatierapport wordt de marktwaarde voor en na de verbouwing vastgelegd. De taxateur heeft hiervoor inzicht nodig in de verbouwplannen. De geldverstrekker verwacht dat u de verbouwing conform deze plannen uitvoert. 

Tweede hypotheek

Als u een tweede hypotheek afsluit, is de rente alleen aftrekbaar als u het geld gebruikt voor de verbouwing van uw eigen woning. Daarnaast heeft u uitsluitend de keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek en moet de lening in 30 jaar worden afgelost. Een tweede hypotheek wordt vaak bij dezelfde geldverstrekker afgesloten. Wilt u de tweede hypotheek ergens anders afsluiten, dan wil de nieuwe geldverstrekker meestal ook dat u de lopende hypotheek naar hem overbrengt. Of dat financieel voordelig is, hangt onder meer af van de rente en de kosten. Bij de aanvraag van de tweede hypotheek wordt opnieuw gekeken naar uw inkomen en de marktwaarde van de woning. Bij een verbouwing gaat het om de waarde voor en na de verbouwing.

Voor een tweede hypotheek betaalt u: 

  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten
  • Eventueel kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie.

Een indicatie van uw maximale hypotheek kunt u eenvoudig berekenen.

Subsidie

Als uw huis dankzij de verbouwing energiezuiniger wordt, komt u in aanmerking voor subsidie of een lening met aantrekkelijke voorwaarden. 

Fiscale gevolgen van uw verbouwing

Door een verbouwing kan de marktwaarde van uw woning stijgen, vooral als uw woning door de verbouwing groter wordt. Een verbouwing kan ook leiden tot een hogere WOZ-waarde

Leent u geld voor de verbouwing, dan heeft dit ook fiscale gevolgen.

Een verbouwing terugverdienen

Een verbouwing doet u meestal om uw woonplezier te verhogen. Maar let op: niet alle aanpassingen leiden altijd meteen tot waardevermeerdering van uw woning. Wat is slim om te doen en wat niet? 

Als u relatief goedkoop kunt investeren en de afwerking is goed, dan mag u een waardevermeerdering van uw huis verwachten. Zeker als u meer vierkante of kubieke meters creëert, zoals met een dakkapel. Een aanbouw levert ook extra ruimte op, maar kost aanzienlijk meer en het gaat ten koste van uw tuin. Ook het laten uitvoeren van onderhoud maakt een huis meer waard. Tenslotte maken isolatiemaatregelen een huis comfortabeler en zorgen voor een lagere energierekening. 

Meer over energiebesparing

Als de verbouwing ten koste van de leefruimte gaat of als de afwerking slordig is, kan het juist afbreuk doen aan het woonplezier. 

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid