Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek? Wat gebeurt er als de looptijd van de hypotheek (bijna) voorbij is? En wat kun je nu al doen om de hypotheekschuld te verlagen? Over aflossingsvrij

Scan je aflossingsvrije hypotheek

Doe onze Hypotheekscan en ontdek welke mogelijkheden je aan het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek heeft. Download de resultaten in een rapport. Doe de scan

Aflossingsvrije hypotheek: veelgestelde vragen

Mag je tijdens de looptijd aflossen op je aflossingsvrije hypotheek? Kun je de hypotheek aan het einde van de looptijd voortzetten? En hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek? Bekijk de veelgestelde vragen

Eigen Huis Hypotheekadvies

Hypotheekadvies nodig? Onze hypotheekadviseurs zijn onafhankelijk, kijken kritisch naar het aanbod en handelen in jouw belang.

Maak een afspraak

Nieuws & blogs

'Een op drie lost aflossingsvrije hypotheek niet af'

Geplaatst op 26 jul 2016 , bijgewerkt 25 jul 2016, 08:00

Een derde van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek denkt deze op de einddatum niet te kunnen aflossen. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. 

Ruim twee miljoen huiseigenaren hebben een volledig of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. Van de mensen die vreest de hypotheek niet te kunnen aflossen, heeft de helft contact gehad met een adviseur.

Wat kan huiseigenaar doen?

Vereniging Eigen Huis adviseert mensen die zich zorgen maken over hun aflossingsvrije hypotheek om met hun adviseur te bekijken hoe ze problemen kunnen voorkomen. Door bijvoorbeeld tussentijds af te lossen. Of af te lossen als de maandlasten na rentemiddeling of een renteherziening sterk dalen en er meer financiële ruimte ontstaat. De vereniging roept geldverstrekkers en adviseurs op om klanten actief met oplossingen te benaderen.

Voor ruim de helft van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek was de lage maandlast de reden om hiervoor te kiezen. Iemand met een aflossingsvrije hypotheek betaalt alleen rente en lost niet af. Daarover nemen de zorgen bij banken en toezichthouders toe.

Meer informatie

Alles over de aflossingsvrije hypotheek
Persbericht Vereniging Eigen Huis (26 juli 2016) 
VEH onderzoek Aflossingsvrije hypotheek juli 2016
Is het verstandig om af te lossen op uw hypotheek?