Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek? Wat gebeurt er als de looptijd van de hypotheek (bijna) voorbij is? En wat kun je nu al doen om de hypotheekschuld te verlagen? Over aflossingsvrij

Scan je aflossingsvrije hypotheek

Doe onze Hypotheekscan en ontdek welke mogelijkheden je aan het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek heeft. Download de resultaten in een rapport. Doe de scan

Aflossingsvrije hypotheek: veelgestelde vragen

Mag je tijdens de looptijd aflossen op je aflossingsvrije hypotheek? Kun je de hypotheek aan het einde van de looptijd voortzetten? En hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek? Bekijk de veelgestelde vragen

Eigen Huis Hypotheekadvies

Hypotheekadvies nodig? Onze hypotheekadviseurs zijn onafhankelijk, kijken kritisch naar het aanbod en handelen in jouw belang.

Maak een afspraak

Nieuws & blogs

Huiseigenaar kan aflossingsvrije hypotheek vaak niet terugbetalen

Geplaatst op 17 apr 2018 , bijgewerkt 17 apr 2018, 08:18

Ruim een derde van de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek denkt de lening na 30 jaar niet te kunnen terugbetalen, terwijl dat wel de bedoeling is. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder bijna 1.200 leden met een aflossingsvrije hypotheek. Ook is opvallend dat 85% het niet op prijs stelt als de bank hierover contact opneemt.

Overwaarde is niet voldoende voor verlenging

Veel mensen met een hoge aflossingsvrije hypotheek denken dat de overwaarde van hun huis voldoende is om de lening na 30 jaar te verlengen. Dat kan een misrekening blijken, omdat de betaalbaarheid van de lening bij verlenging opnieuw wordt getoetst. De hypotheek kan dan mogelijk niet doorlopen omdat de maandelijkse lasten te hoog blijken door een combinatie van een lager inkomen na pensionering, een hogere rente en het gemis van renteaftrek, die na 30 jaar ophoudt. In het ergste geval moet het huis worden verkocht, ook al levert dat meer op dan de hypotheekschuld. Een scenario waar velen niet aan moeten denken.

Vrijwillig aflossen

Ruim twee miljoen huiseigenaren hebben in het verleden een volledige of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Ruim de helft (53%) heeft door vrijwillig af te lossen zelf de hypotheek verlaagd. De andere helft (47%) heeft dit niet gedaan.

Veranderen van hypotheek niet populair

Voor de meeste mensen is hun aflossingsvrije hypotheek door de lage rentelasten nu en in de nabije toekomst prima betaalbaar. Hoewel een op de vier huiseigenaren heeft overwogen om hun lening om te zetten naar een annuïteitenhypotheek, zagen zij daarbij belemmeringen. Vooral de hoge kosten van de hypotheekadviseur en de hogere maandlasten na omzetten vormen voor velen een forse drempel.

Aanpassingen niet nodig om af te lossen

'Omzetten van de hypotheek hoeft ook niet, want je kunt ook vrijwillig en boetevrij aflossen', zegt hypotheekspecialist Michel Ligtlee van Vereniging Eigen Huis. De vereniging roept geldverstrekkers en adviseurs op om klanten hier voortvarend bij te helpen, bijvoorbeeld door hen te infomeren over de mogelijkheden van aflossen als de maandlasten na een renteherziening sterk dalen, of door het aanbieden van rentemiddeling.

'Het huidige lage renteniveau zorgt voor fors lagere maandlasten na het oversluiten van een hypotheek, na rentemiddeling of na het aflopen van de rentevaste periode. Als deze besparing gebruikt wordt om de aflossingsvrije hypotheek mee te verlagen, kan het snel gaan. Bij een hypotheek van € 200.000 en een rentedaling van 5 % naar 2 % dalen de maandelijkse netto lasten met bijna € 300 (bij 42% inkomstenbelasting). Door dit geld gedurende 10 jaar voor aflossing te gebruiken, daalt de hypotheekschuld met € 37.000 tot € 163.000.'

Meer informatie