Veelgestelde vragen over de aflossingsvrije hypotheek

Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen over de aflossingsvrije hypotheek.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je tot de einddatum alleen rente en geen aflossing. Omdat je niet aflost, moet je op de einddatum de hypotheek in één keer aflossen. Of, als dat mogelijk is, verlengen of oversluiten naar een nieuwe hypotheek.

Mag ik tijdens de looptijd wel aflossen?

Ja, dat mag. Bij de meeste geldverstrekkers mag je tenminste 10% - 20% per kalenderjaar aflossen, zonder dat je een boete hoeft te betalen. Wil je meer aflossen, vraag dan eerst hoeveel boeterente je daarvoor betaalt. Op het moment dat je rentevaste periode vervalt, mag je onbeperkt extra aflossen

Meer details vind je in je hypotheekvoorwaarden en op de website van je geldverstrekker. Op de website staat ook hoe je een extra aflossing kunt regelen.

Wanneer loopt mijn aflossingsvrije hypotheek af ?

De einddatum van de aflossingsvrije hypotheek vind je terug in je hypotheekakte en/of je hypotheekofferte. Je kunt de einddatum ook checken bij je geldverstrekker of hypotheekadviseur.

De meeste aflossingsvrije hypotheken lopen af na 30 jaar. Kortere looptijden komen ook voor. Soms loopt de hypotheek gewoon door en is er geen einddatum. Bijvoorbeeld bij de Rabobank.

Wat gebeurt er op de einddatum?

Meestal krijg je een half jaar tot een jaar van tevoren bericht van je geldverstrekker dat de einddatum van je aflossingsvrije hypotheek nadert. De geldverstrekker gaat ervan uit dat je de hypotheek op de einddatum aflost. Wil of kun je dit niet, spreek dan tijdig af met je hypotheekadviseur. Hij kan voor je bekijken welke mogelijkheden je hebt.

Wat kan ik dan voor mijn hypotheek verwachten?

Maak gebruik van onze tool Scan je aflossingsvrije hypotheek

Met het beantwoorden van een paar vragen zie je hoe je ervoor staat en of het nodig is dat je verder stappen onderneemt.

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek altijd voortzetten?

Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je de hypotheek voortzetten. Daarbij is je (toekomstig) inkomen belangrijk. Verder kijkt de geldverstrekker naar de hoogte van je hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning. Een aflossingsvrije hypotheek mag meestal niet hoger zijn dan 50% van de waarde van de woning. Is de hypotheek hoger, dan moet de top worden omgezet in een hypotheek met maandelijkse aflossing.

Kan ik nog steeds de rente aftrekken als ik mijn hypotheek verleng of oversluit

Na 30 jaar heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, waardoor je maandlasten stijgen. Heb je de hypotheek afgesloten voor 2001, dan is de rente nog tot 2031 aftrekbaar. Heb je de hypotheek later afgesloten, dan heb je vanaf dat moment recht op 30 jaar renteaftrek. Bijvoorbeeld: je hebt de hypotheek afgesloten in 2005, dan is de rente aftrekbaar tot 2035.

Hoe kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek nu al verlagen?
  • Als je spaargeld hebt dat je niet nodig heeft voor andere uitgaven, kun je een extra aflossing doen op je aflossingsvrije hypotheek. Over het algemeen mag je tenminste 10-20% per kalenderjaar boetevrij aflossen. Wil je meer aflossen, dan betaal je een boeterente.
  • Ook kun je gaan sparen of beleggen voor een aflossing. Als nu een nieuwe renteperiode ingaat, zullen je maandlasten meestal dalen vanwege de lagere hypotheekrente. Deze besparing kun je opzij zetten en later gebruiken voor de aflossing. Kies je voor beleggen, dan kun je je inleg verliezen. Laat je goed informeren over de risico's. 
  • Je kunt (een deel van) de aflossingsvrije hypotheek omzetten in een hypotheekvorm met een maandelijkse aflossing, zoals een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.
Betaal ik kosten als ik iets aan mijn hypotheek verander?

Voor een extra aflossing hoef je geen kosten te betalen. Wel betaal je soms boeterente. Als je de hypotheekvorm wilt veranderen, betaal je administratiekosten en meestal ook advieskosten. Informeer vooraf hoe hoog de totale kosten zijn