Mogelijkheden met NHG

Verhuizen met NHG hypotheek

De maximale koopsom voor een hypotheek met NHG is per 1 januari 2017 € 245.000. Heeft u in het verleden een woning gekocht met een hogere koopsom onder NHG zijn er consequenties voor een verhuizing.

Stel dat u enkele jaren geleden een woning heeft gekocht voor € 260.000. Dat kon toen nog met NHG. U verkoopt deze woning na 1 januari 2017 voor dezelfde prijs, en koopt weer een nieuwe woning, opnieuw voor € 260.000. Mogelijk heeft de bank in de hypotheekvoorwaarden genoteerd dat u de afgesproken rente mag meenemen naar een hypotheek voor een volgend huis, als de rentevaste periode nog niet is afgelopen. Maar dan vervallen na 1 januari 2017 wel de NHG-korting en de bijbehorende zekerheden, als het om een huis boven de € 245.000 gaat. Dat kan u jaarlijks al snel duizend euro extra aan rente kosten. 

Hypotheek oversluiten naar NHG

U kunt uw hypotheek omzetten naar een hypotheek met NHG, zodat u een veilige, verantwoorde en voordelige hypotheek heeft tegen een lagere hypotheekrente. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan oversluiten: 

  • De hypotheeksom is maximaal € 247.450 (1 januari 2017), inclusief bijkomende kosten
  • En met energiebesparende maatregelen is de hypotheeksom maximaal € 259.700 (1 januari 2017), inclusief bijkomende kosten
  • De hypotheeksom is aflossingsvrij voor maximaal 50 procent van de oorspronkelijke marktwaarde. De oude hypotheek moet dan voor 1 januari 2013 zijn afgesloten.
  • U moet een deel van de hypotheek gebruiken voor kwaliteitsverbetering van de woning en/of aanschaf van energiebesparende maatregelen. De geldverstrekker vraagt een kostenspecificatie en stelt soms een minimale eis aan het bedrag dat u daarin gaat investeren.

Kosten waarmee u rekening moet houden: 

  • Boeterente, die u betaalt als u uw huidige hypotheek voortijdig aflost
  • Kosten voor de kwaliteitsverbetering en/of energiebesparende maatregelen
  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Adviseurskosten
  • Borgtochtprovisie

Woonlasten faciliteit 

Als u door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of overlijden van uw partner tijdelijk uw hypotheek niet meer kunt betalen, geeft de woonlastenfaciliteit van NHG u extra tijd betalingsproblemen op te lossen en zo gedwongen verkoop te voorkomen. De woonlastenfaciliteit is een extra borgstelling voor een aanvullende lening. Daarmee kunt u gedurende een aantal jaren een deel van de woonlasten betalen. Dat geeft u dan meer tijd om te voorkomen dat uw woning gedwongen moet worden verkocht.
Om voor de woonlastenfaciliteit in aanmerking te komen, neemt u contact op met uw geldverstrekker. Die bepaalt of en onder welke voorwaarden u gebruik mag maken van de faciliteit.

Lees meer over de Woonlastenfaciliteit 

Sta ook sterker met bijna 750.000 leden