Flexwerkers

Voor flexwerkers, die gedetacheerd zijn door een uitzendbureau, is het mogelijk om een hypotheek te krijgen. Daarvoor gelden wel voorwaarden.

Geldverstrekkers hanteren altijd twee grenzen voor bepaling van een maximale hypotheek, of u nu in loondienst bent of niet. De laagste grens is bindend. Ten eerste mag u in 2017 maximaal 101 % van de woningwaarde financieren met een hypotheek. Ten tweede stelt de bank eisen aan uw inkomen. 

Laatste drie jaar

Vrijwel alle banken kijken naar uw gemiddelde bruto jaarinkomen uit de laatste drie kalenderjaren (voorafgaand aan het jaar waarin u de hypotheek aanvraagt). Daarbij geldt het laatste jaar als maximum. Dus als u de afgelopen drie jaar achtereenvolgens € 20.000, € 26.000 en € 11.000 hebt verdiend, is het gemiddelde € 19.000. Maar aangezien de € 11.000 van het laatste jaar lager is, geldt dat als uitgangspunt. 

Speciale eisen

Naast ‘het inkomen van de laatste drie jaar, met het inkomen van het laatste jaar als maximum’ stellen banken soms nog speciale eisen aan flexwerkers. Hieronder een kort overzicht met actuele aanvullende eisen van enkele geldverstrekkers.

ABN AMRO
Maximaal 90 % van het inkomen (hypotheek zonder NHG)

ASR
Maximaal 80 % van het inkomen (hypotheek zonder NHG)

Hypotrust Woonbewust Hypotheek
Maximaal 85 % van de marktwaarde (hypotheek zonder NHG)

Lloyds Bank
Maximaal 90 % van de marktwaarde.

Perspectiefverklaring

Bij verschillende uitzendbureaus komt een gedetacheerde flexwerker met goede perspectieven op de arbeidsmarkt in aanmerking voor een perspectiefverklaring. Flexwerkers moeten hiervoor minimaal een jaar in dienst zijn bij een uitzendbureau of detacheerder. Deze beoordeelt de vooruitzichten van de aanvrager aan de hand van werkervaring en inzetbaarheid.

Het initiatief voor de perspectiefverklaring is gestart in 2014 door een samenwerking van Vereniging Eigen Huis met uitzendbureau Randstad en hypotheekverstrekker Obvion. Vanaf begin 2017 kunnen flexwerkers voor een verklaring ook terecht bij Adecco (met labels Ajilon, Badenoch & Clark, Pontoon en Lee Hecht Harrison), Driessen HRM, Faber Personeelsdiensten, HappyNurse, Timing Uitzendteam, YoungCapital, Actief Werkt!, OTTO Work Force en ManpowerGroup.

Met een perspectiefverklaring kunt u, bijvoorbeeld via Eigen Huis Hypotheekadvies, een hypotheek aanvragen bij ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Obvion, Rabobank, Regiobank of SNS.