Flexwerkers

Voor flexwerkers, die gedetacheerd zijn door een uitzendbureau, is het mogelijk om een hypotheek te krijgen. Daarvoor gelden wel voorwaarden.

Geldverstrekkers hanteren altijd twee grenzen voor bepaling van een maximale hypotheek, of u nu in loondienst bent of niet. De laagste grens is bindend. Ten eerste mag u in 2017 maximaal 101 % van de woningwaarde financieren met een hypotheek. Ten tweede stelt de bank eisen aan uw inkomen. 

Laatste drie jaar

Vrijwel alle banken kijken naar uw gemiddelde bruto jaarinkomen uit de laatste drie kalenderjaren (voorafgaand aan het jaar waarin u de hypotheek aanvraagt). Daarbij geldt het laatste jaar als maximum. Dus als u de afgelopen drie jaar achtereenvolgens € 20.000, € 26.000 en € 11.000 hebt verdiend, is het gemiddelde € 19.000. Maar aangezien de € 11.000 van het laatste jaar lager is, geldt dat als uitgangspunt. 

Speciale eisen

Naast ‘het inkomen van de laatste drie jaar, met het inkomen van het laatste jaar als maximum’ stellen banken soms nog speciale eisen aan flexwerkers. Vereniging Eigen Huis onderzocht dit in maart 2015. Hieronder een kort overzicht, met de aanvullende eisen van enkele grote banken.

ABN AMRO
Maximaal 85 % van de marktwaarde

Obvion Hypotheken
Als u slechts inkomsten van twee jaar kunt overleggen, kan een prognose voor het lopende jaar van een deskundige fungeren als de benodigde aanvulling.

Welke regels heeft mijn bank?

Perspectiefverklaring

Vereniging Eigen Huis vindt dat het vooruitzicht op werk zwaarder moet meetellen bij hypotheekverstrekking. Daarom is de vereniging een samenwerking gestart met uitzendbureau Randstad en hypotheekverstrekker Obvion. Sinds begin 2014 kunnen tienduizend door Randstad gedetacheerde flexwerkers, met goede perspectieven op de arbeidsmarkt, in aanmerking komen voor een perspectiefverklaring. Hiermee kunnen zij via Eigen Huis Hypotheekservice bij Obvion een hypotheek krijgen. Sinds februari 2015 is de proef uitgebreid met veelbelovende flexwerkers van Tempo Team en detacheerder Yacht. Vanaf eind november 2015 verstrekken ook Rabobank, ABN Amro, ING, SNS Bank, Aegon en Florius een hypotheek op basis van een perspectiefverklaring.