Financiën rondom de verbouwing

Heeft u eigen geld in te brengen, sluit u een persoonlijke lening af of neemt u een tweede hypotheek? Voor de financiering van uw verbouwing zijn verschillende opties. We hebben de mogelijkheden op een rij gezet.  

Wat zijn uw financieringsmogelijkheden?

Voor u begint aan de verbouwing is het belangrijk inzicht te krijgen in uw financiële situatie. Hoeveel eigen geld heeft u? Hoeveel daarvan wilt u besteden aan de verbouwing? Wat kunt en wilt u lenen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw verbouwing te financieren: 

  • een persoonlijke lening afsluiten
  • een onderhandse lening afsluiten
  • spaargeld opnemen
  • een tweede hypotheek nemen

Fiscale gevolgen van uw verbouwing

Door een verbouwing kan de marktwaarde van uw woning stijgen, vooral als uw woning door de verbouwing groter wordt. Een verbouwing kan ook leiden tot een hogere WOZ-waarde

Leent u geld voor de verbouwing, dan heeft dit ook fiscale gevolgen.

Een verbouwing terugverdienen

Een verbouwing doet u meestal om uw woonplezier te verhogen. Maar let op: niet alle aanpassingen leiden altijd meteen tot waardevermeerdering van uw woning. Wat is slim om te doen en wat niet? 

Als u relatief goedkoop kunt investeren en de afwerking is goed, dan mag u een waardevermeerdering van uw huis verwachten. Zeker als u meer vierkante of kubieke meters creëert, zoals met een dakkapel. Een aanbouw levert ook extra ruimte op, maar kost aanzienlijk meer en het gaat ten koste van uw tuin. Ook het laten uitvoeren van onderhoud maakt een huis meer waard. Tenslotte maken isolatiemaatregelen een huis comfortabeler en zorgen voor een lagere energierekening. 

Meer over energiebesparing

Als de verbouwing ten koste van de leefruimte gaat of als de afwerking slordig is, kan het juist afbreuk doen aan het woonplezier.