Hypotheekvoorwaarden 

In hypotheekvoorwaarden zijn veel van uw rechten en plichten tegenover de geldverstrekker vastgelegd. Kunt u uw hypotheek hoger inschrijven, zodat met toekomstige verbouwingen rekening kan worden gehouden? Kunt u vervroegd aflossen? Kunt u bij verhuizen de hypotheekrente meenemen? Kunt u boetevrij aflossen? Hypotheekvoorwaarden zijn van groot belang. Zorg dat zij optimaal bij u passen, nu en in de toekomst.

Extra geld lenen

Heeft u toekomstige verbouwplannen? Dan kunt u uw hypotheek hoger inschrijven bij de notaris. Zo reserveert u alvast kredietruimte voor de toekomst. 

Bijna alle geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid. Voor welk bedrag u de hypotheek maximaal mag laten inschrijven, verschilt per geldverstrekker en per situatie. Wilt u gebruikmaken van de kredietruimte? Dan toetst de geldverstrekker u opnieuw en bekijkt of uw inkomen en de waarde van uw woning hoog genoeg zijn.

Vervroegd aflossen

Ieder jaar mag u een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Dat boetevrije deel is een percentage van het oorspronkelijk geleende bedrag, vaak ligt dit tussen de tien en twintig procent. Lost u in een jaar meer af dan boetevrij is toegestaan, dan moet u een boete betalen. Sommige geldverstrekkers rekenen administratiekosten voor het vervroegd aflossen van de hypotheek.

Hypotheek aflossen

Automatisch aanpassen van de risicoklasse

Een aantal geldverstrekkers hebben als voorwaarde dat bij reguliere aflossing en bij extra aflossen de risicoklasse automatisch wordt aangepast. De rente wordt dan tijdens de rentevastperiode verlaagd.

Verhuizen

Hypotheekrente meenemen 

U kunt de hypotheekrente meenemen als u verhuist naar een volgende koopwoning. Dat is vooral interessant als de rente die u betaalt (bijvoorbeeld 3%) lager is dan de dagrente op dat moment (bijvoorbeeld 4%). Het meeverhuizen van de hypotheekrente kan alleen als u bij dezelfde geldverstrekker blijft. Is voor de nieuwe woning een hogere lening nodig, dan leent u het extra deel tegen de dagrente.   

Hypotheek meenemen

Boetevrij aflossen

Bij verhuizing mag u meestal boetevrij aflossen. Heeft u een hypotheek met uitgeklede voorwaarden, dan kan het zijn dat u een boete moet betalen.

Lage rente, kale voorwaarden

Geldverstrekkers kunnen u een voordeel-, basis of budgethypotheek bieden, tegen een lagere rente. Maar let op: de uitgeklede voorwaarden kunnen u in de toekomst geld kosten. Bekijk wat de voorwaarden voor u persoonlijk kunnen beteken. En vraag de adviseur wat afwijkend is aan deze specifieke voorwaarden