Hypotheekvoorwaarden 

In hypotheekvoorwaarden zijn veel van uw rechten en plichten tegenover de geldverstrekker vastgelegd. Kunt u uw hypotheek hoger inschrijven, zodat met toekomstige verbouwingen rekening kan worden gehouden? Kunt u vervroegd aflossen? Kunt u bij verhuizen de hypotheekrente meenemen? Kunt u boetevrij aflossen? Hypotheekvoorwaarden zijn van groot belang. Zorg dat zij optimaal bij u passen, nu en in de toekomst.

Extra geld lenen

Heeft u toekomstige verbouwplannen? Dan kunt u uw hypotheek hoger inschrijven bij de notaris. Zo reserveert u alvast kredietruimte voor de toekomst. 

Bijna alle geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid. Voor welk bedrag u de hypotheek maximaal mag laten inschrijven, verschilt per geldverstrekker en per situatie. Wilt u gebruikmaken van de kredietruimte? Dan toetst de geldverstrekker u opnieuw en bekijkt of uw inkomen en de waarde van uw woning hoog genoeg zijn.

Vervroegd aflossen

Ieder jaar mag u een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Dat boetevrije deel is een percentage van het oorspronkelijk geleende bedrag, meestal 10%. Lost u in een jaar meer af dan boetevrij is toegestaan, dan moet u een boete betalen. Sommige geldverstrekkers hanteren een minimumboete of brengen administratiekosten in rekening.

Hypotheek aflossen

Verhuizen

Hypotheekrente meenemen 

U kunt de hypotheekrente meenemen als u verhuist naar een volgende koopwoning. Dat is vooral interessant als de rente die u betaalt (bijvoorbeeld 3%) lager is dan de dagrente op dat moment (bijvoorbeeld 4%). Het meeverhuizen van de hypotheekrente kan alleen als u bij dezelfde geldverstrekker blijft. Is voor de nieuwe woning een hogere lening nodig, dan leent u het extra deel tegen de dagrente.   

Hypotheek meenemen

Boetevrij aflossen

Bij verhuizing mag u meestal boetevrij aflossen. Heeft u een hypotheek met uitgeklede voorwaarden, dan kan het zijn dat u een boete moet betalen.

Lage rente, kale voorwaarden

Geldverstrekkers kunnen u een voordeel-, basis of budgethypotheek bieden, tegen een lagere rente. Maar let op: de uitgeklede voorwaarden kunnen u in de toekomst geld kosten. Bekijk wat de voorwaarden voor u persoonlijk kunnen beteken. En vraag de adviseur wat afwijkend is aan deze specifieke voorwaarden

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid