Mogelijkheden met NHG

Verhuizen met NHG hypotheek 

Aangezien de maximale koopsom voor een hypotheek met NHG per 1 juli 2015 is gedaald naar € 231.132, zijn er consequenties voor verhuizingen na deze datum. Stel bijvoorbeeld dat u  enkele jaren geleden een woning hebt gekocht voor € 260.000. Dat kon toen nog met NHG. U verkoopt deze woning na 1 juli 2015 voor dezelfde prijs, en koopt weer een nieuwe woning, opnieuw voor € 260.000. Mogelijk heeft de bank in de hypotheekvoorwaarden genoteerd dat u de afgesproken rente mag meenemen naar een hypotheek voor een volgend huis, als de rentevaste periode nog niet is afgelopen. Maar dan vervallen na 1 juli wel de NHG-korting en de bijbehorende zekerheden, als het om een huis boven de € 231.132 gaat. Dat kan u jaarlijks al snel duizend euro extra aan rente kosten. 

Hypotheek oversluiten naar NHG  

U kunt uw hypotheek omzetten naar een hypotheek met NHG, zodat u een veilige, verantwoorde en voordelige hypotheek heeft tegen een lagere hypotheekrente. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan oversluiten: 

  • De hypotheeksom is maximaal € 245.000 (1 juli 2015), inclusief bijkomende kosten
  • De hypotheeksom is aflossingsvrij voor maximaal 50 procent van de oorspronkelijke marktwaarde. De oude hypotheek moet dan voor 1 januari 2013 zijn afgesloten.
  • U moet een deel van de hypotheek gebruiken voor kwaliteitsverbetering van de woning. Een kleine investering is al voldoende. De geldverstrekker vraagt een kostenspecificatie van de woningverbetering en stelt soms een minimale eis aan het bedrag dat u daarin gaat investeren.

Kosten waarmee u rekening moet houden: 

  • Boeterente, die u betaalt als u uw huidige hypotheek voortijdig aflost
  • Kosten voor de kwaliteitsverbetering
  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Adviseurskosten
  • Borgtochtprovisie

Woonlasten faciliteit 

Als u door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of overlijden van uw partner tijdelijk uw hypotheek niet meer kunt betalen, geeft de woonlastenfaciliteit van NHG u extra tijd betalingsproblemen op te lossen en zo gedwongen verkoop te voorkomen. De woonlastenfaciliteit is een extra borgstelling voor een aanvullende lening. Daarmee kunt u gedurende een aantal jaren een deel van de woonlasten betalen. Dat geeft u dan meer tijd om te voorkomen dat uw woning gedwongen moet worden verkocht.
Om voor de woonlastenfaciliteit in aanmerking te komen, neemt u contact op met uw geldverstrekker. Die bepaalt of en onder welke voorwaarden u gebruik mag maken van de faciliteit.

Lees meer over de Woonlastenfaciliteit