Met pensioen

Inkomen na pensioen kan bestaan uit AOW, pensioen van je werkgever en overige voorzieningen. Wil je weten hoe je inkomen er straks uitziet als je met pensioen bent? En welke bestedingsruimte je dan hebt? Een onafhankelijk financieel planner kan dit berekenen. 

Hypotheek en pensioen

Ga je met pensioen, dan betaal je minder belasting. Een deel van je inkomen valt namelijk in een lager belastingtarief. Dat kan ook betekenen dat je minder profijt hebt van de hypotheekrenteaftrek. De netto hypotheeklasten nemen na pensionering dus toe. Dan is het de vraag in hoeverre je de hypotheeklasten nog kunt opbrengen. 

Zet in de jaren voor je pensionering je financiën eens op een rij. Hoe ziet je inkomen er straks uit? Is je hypotheek bij pensionering al afgelost, of gebeurt dat later? Misschien heb je een aflossingsvrije hypotheek, waarvan de lasten onveranderd doorlopen, ook als je hypotheekrenteaftrek is vervallen. Het kan aan te raden zijn om toch te gaan aflossen, en zo je lasten te beperken. 

AOW-leeftijd berekenen

De AOW-leeftijd gaat de komende jaren stapsgewijs omhoog. Het moment dat je AOW-uitkering ingaat, is afhankelijk van je geboortedatum. Met de rekenhulp van de Sociale Verzekeringsbank weet je wanneer je de eerste AOW-uitkering ontvangt. 

Pensioen werkgever

Meestal gaat het pensioen dat je hebt opgebouwd bij je werkgever in op het moment dat de AOW-uitkering begint. Op mijnpensioenoverzicht.nl krijg je snel een overzicht van je opgebouwde pensioen en AOW-uitkering.

Aanvulling op uw pensioen

Naast AOW en werknemerspensioen heb je misschien ook andere voorzieningen waarmee je je inkomen na pensionering kunt aanvullen. Bijvoorbeeld met een lijfrente- of kapitaalverzekering, spaargeld of beleggingen. 

Overwaarde huis gebruiken

Je kunt het pensioen ook aanvullen met de overwaarde van het huis. Welke mogelijkheden zijn er en wat is voor jou het meest geschikt?

Overwaarde benutten

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?