Verhuizen en overstappen van energieleverancier

Ga je verhuizen, dan kan overstappen naar een andere energieleverancier gunstig zijn. We hebben op een rij gezet waar je op moet letten bij verhuizen en overstappen. 

Verhuizen met een lopend energiecontract

Waar begin je als je gaat verhuizen en wilt overstappen naar een andere energieleverancier? Stap één is controleren hoe lang je huidige energiecontract nog loopt. Een verhuizing geeft je geen recht om een energiecontract met een bepaalde looptijd boetevrij te verbreken. Het contract is persoonsgebonden. Daarom kan het handig zijn je energiecontract eerst mee te verhuizen. Geef je verhuizing in dit geval door aan je energieleverancier. 

Energiecontract opzeggen

Wil je je lopende energiecontract toch liever opzeggen, dan kun je dus te maken krijgen met een opzegvergoeding. De hoogte hiervan is afhankelijk van hoeveel tijd er zit tussen het moment van overstappen en het moment dat je contract afloopt:

  • Minder dan 1,5 jaar: je betaalt maximaal € 50
  • Tussen 1,5 en 2 jaar: je betaalt maximaal € 75 
  • Tussen 2 en 2,5 jaar: Je betaalt maximaal € 100
  • Boven de 2,5 jaar: je betaalt maximaal € 125
    (bron: Consuwijzer)

Een energieleverancier mag je een vergoeding voor elektriciteit én voor gas in rekening brengen. Als je met beiden stopt, betaal je dus maximaal het dubbele bedrag.

Energiecontract voor onbepaalde tijd

Bij een contract voor onbepaalde tijd kun je bij verhuizen kosteloos overstappen naar een andere energieleverancier. Zeg je huidige energiecontract op zodra bekend is wanneer je de sleutel van het oude huis inlevert; een energieleverancier mag namelijk aan een opzegtermijn van 30 dagen hanteren. 

Verhuizen zonder energiecontract

Ga je verhuizen en heb je nog geen contract met een energieleverancier, bijvoorbeeld omdat je uit een huurwoning komt, dan kun je zelf een energiecontract kiezen.

Verhuizen en meterstanden

Noteer de meterstanden op de dag dat je de sleutel krijgt van je nieuwe woning. Laat de verkoper of verhuurder ondertekenen. De meterstanden geef je door aan je (nieuwe) energieleverancier. Vanaf dat moment ga je betalen. Op de verhuisdag moet je ook de meterstanden van je oude woning noteren en doorgeven aan je (oude) energieleverancier. Je ontvangt binnen enkele weken een eindnota. Bekijk altijd even of de meterstanden die hierop staan kloppen.

Meer over overstappen energie

Energiecontracten vergelijken: zo doe je dat

Energiecontracten vergelijken een lastige klus? We leggen uit hoe je dit het beste kunt doen. Kijk bijvoorbeeld naar de kale tarieven. Tips vergelijken

Is overstappen zinvol nu de prijzen stijgen?

De energierekening gaat volgend jaar fors omhoog. Waarom is dat zo? En hoe kun je toch geld besparen? Waarom overstappen loont

Overstappen: zo werkt het

Een van de eenvoudigste manieren om je energierekening te verlagen is overstappen naar een andere energieleverancier. Overstappen doe je zo

Energie vergelijken?

Op basis van je verbruik en voorkeuren weet je binnen een paar klikken of en hoeveel je kunt besparen. Zo werkt het