Einde rentevaste periode

Loopt uw rentevastperiode af? Dan is uw geldverstrekker verplicht om minimaal drie maanden voor die datum een nieuw rentevoorstel te doen. Dat geeft u voldoende tijd om rond te kijken, te vergelijken, te onderhandelen en eventueel over te stappen.

Ook een goed moment om eens te bekijken of aflossen voor u aantrekkelijk is.

Renteperiode

Meestal kunt u kiezen uit alle renteperiodes die een geldverstrekker heeft. Krijgt u alleen een voorstel voor uw huidige renteperiode, vraag dan ook naar de andere looptijden. Voor een (bank)spaarhypotheek kunt u niet kiezen voor een variabele rente. Let op de uiterste inzenddatum om uw keuze door te geven. Die ligt normaliter ruim voor de datum waarop de nieuwe rente van kracht wordt. Reageert u niet tijdig, dan hanteert de geldverstrekker weer dezelfde renteperiode als voorheen.

Lees meer over rente vastzetten

Hypotheek oversluiten

Wilt u profiteren van de lage rentestand? Dan kunt u overwegen om uw hypotheek tussentijds over te sluiten. Of is rentemiddeling misschien een optie?

Onafhankelijk hypotheekadvies

Vereniging Eigen Huis biedt een persoonlijk, onafhankelijk hypotheekadvies. Maak een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs voor een gratis oriënterend gesprek.

Rentebedenktijd

Veel geldverstrekkers bieden rentevaste periodes aan met een zogenoemde rentebedenktijd. In de laatste twee jaar van uw rentevaste periode kunt u dan al een nieuwe renteperiode afspreken. Bijvoorbeeld: u kiest een renteperiode van twaalf jaar met rentebedenktijd. Doet u niets, dan betaalt u twaalf jaar lang het afgesproken rentepercentage. Maar in het elfde en twaalfde jaar kunt u op elk moment een nieuwe renteperiode kiezen, die dan direct ingaat. In de laatste twee jaar kunt u zo flexibel inspelen op renteontwikkelingen. Overstappen naar een andere geldverstrekker kan tijdens uw rentebedenktijd niet zonder boeterente.

Renteopslag aflossingsvrij

Geldverstrekkers berekenen steeds vaker een renteopslag voor aflossingsvrije hypotheken. Dit merkt u bij verlenging van de rentevaste periode. Die opslagen worden ook steeds groter. Vaak gaat het om 0,2% of 0,3%. Dat kost u maandelijks al snel enkele tientjes extra. Het lijkt er op dat banken hun klanten zo willen aansporen om de aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïtaire of lineaire hypotheek, waarbij de klant maandelijks aflost.

Vereniging Eigen Huis vindt dat die opslagen in veel gevallen onterecht zijn, omdat de bank weinig risico loopt als de huiseigenaar al minstens de helft van zijn hypotheek heeft afgelost.

Onderstaand overzicht toont de renteopslagen van enkele grote geldverstrekkers. Het gaat hierbij om een 10-jarige en 20-jarige rentevaste periode en een aflossingsvrije hypotheek tot 50% van de marktwaarde van de woning. De opslag geldt voor alle risicocategorieën, dus het maakt niet uit hoeveel u heeft afgelost. De opslag geldt ook voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

GeldverstrekkerOpslag voor aflossingsvrij (10 jaar)Opslag voor aflossingsvrij (20 jaar)
 ABN AMRO + 0,2% + 0,2%
 BLG + 0,2% + 0,2%
 Delta Lloyd + 0,15% + 0,15%
 Florius + 0,2% + 0,2%
 ING + 0,25% + 0,25%
 Obvion + 0,2% + 0,2%
 Rabobank + 0,2% + 0,3%
 SNS + 0,2% + 0,2%
 Woonfonds + 0,1% + 0,1%

Nieuwsbericht 18 maart 2016 - 'VEH: Schrap renteopslag risicoloze hypotheken'

Minister Blok (Wonen) zei dinsdag 22 maart 2016 in de Tweede Kamer dat hij met de banken gaat praten over dit onderwerp. Blok reageerde op vragen van VVD-Kamerlid Roald van der Linde, die verwees naar berichtgeving van Vereniging Eigen Huis.

Op 30 mei 2016 heeft Minister Blok een brief aan de Tweede Kamer gezonden over een aantal hypotheekonderwerpen. De renteopslag voor aflossingsvrije hypotheken wordt hierin kort besproken. De minister signaleert het renteverschil en somt een aantal argumenten van de banken op. Jammer genoeg levert deze brief geen nieuw gezichtspunt op. Het onderwerp blijft onder de aandacht van Vereniging Eigen Huis.

Spaarhypotheek

Voor een (bank)spaarhypotheek levert een lagere rente over het algemeen geen voordeel op. Doordat ook de rentevergoeding over uw spaarsaldo daalt, moet u meer inleggen om het eindbedrag te kunnen halen. Uw netto lasten lopen daardoor op. U kunt immers minder rente aftrekken en de inleg is niet aftrekbaar. 

Kosten

Als uw rentevaste periode afloopt, dan kunt u vrijwel altijd boetevrij overstappen naar een ander geldverstrekker. Wel krijgt u met andere kosten te maken. Raadpleeg uw adviseur voor meer informatie.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat uw adviseur voor een gewone verlenging van de rentevaste periode geen advieskosten mag berekenen, als hij - zoals tot 2013 gebruikelijk was - al provisie heeft ontvangen voor het bemiddelen van de hypotheek. Maar als u bij verlenging van de rentevaste periode een belangrijke wijziging wilt aanbrengen in de hypotheek, zoals verandering van hypotheekvorm of aanpassing van de bijbehorende risicoverzekering, dan mag de adviseur wél een redelijke vergoeding van u vragen.