Einde rentevaste periode

Loopt uw rentevaste periode af? Dan is uw geldverstrekker verplicht om minimaal drie maanden voor die datum een nieuw rentevoorstel te doen. Dat geeft u voldoende tijd om rond te kijken, te vergelijken, te onderhandelen en eventueel over te stappen. Of bekijk of de Simpel Overstap Hypotheek van MUNT iets voor u is. Ook een goed moment om eens te bekijken of aflossen voor u aantrekkelijk is.

Vereniging Eigen Huis constateert op basis van eigen onderzoek dat veel huiseigenaren geld laten liggen door zondermeer het aanbod van hun huidige bank te accepteren. De vereniging roept huiseigenaren daarom op om bij renteherziening actief op zoek te gaan naar concurrerende aanbiedingen.

Lees meer over ons onderzoek

Renteperiode

Meestal kunt u kiezen uit alle renteperiodes die een geldverstrekker heeft. Krijgt u alleen een voorstel voor uw huidige renteperiode, vraag dan ook naar de andere looptijden. Voor een (bank)spaarhypotheek kunt u niet kiezen voor een variabele rente. Let op de uiterste inzenddatum om uw keuze door te geven. Die ligt normaliter ruim voor de datum waarop de nieuwe rente van kracht wordt. Reageert u niet tijdig, dan hanteert de geldverstrekker weer dezelfde renteperiode als voorheen.

Lees meer over rente vastzetten

Kan de rente omlaag?

Banken berekenen een renteopslag voor hoge hypotheken in verhouding tot de waarde van de woning. Die opslag is vastgesteld op het moment waarop u de hypotheek afsloot of bij de laatste renteverlenging. 

Als u in de tussentijd flink heeft afgelost of als uw woning meer waard is geworden, kan de rente misschien omlaag. Dat hangt af van de risicoklasse waarin u valt. De verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van uw woning bepaalt uw risicoklasse. Bij elke risicoklasse hoort een rente. Des te lager de risicoklasse, des te lager de rente. 

Op de website van uw geldverstrekker kunt u zien welke risicoklassen de geldverstrekker hanteert. Loopt uw rentevaste periode af, dan is dat een goed moment om te checken of uw geldverstrekker in het rentevoorstel rekening heeft gehouden met de juiste risicoklasse. Een lagere risicoklasse levert u al snel een voordeel op van tientallen euro's per maand. Check hoe uw geldverstrekker omgaat met renteopslagen.

Een aantal geldverstrekkers houdt bij het bepalen van de nieuwe rente ook rekening met het opgebouwde bedrag in de spaarpolis. Zij trekken dit bedrag eerst af van de schuld en bepalen daarna in welke risicoklasse de hypotheek valt.

Welke geldverstrekkers tellen uw spaartegoed mee?

Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten
Wilt u profiteren van de lage rentestand? Dan kunt u overwegen om uw hypotheek tussentijds over te sluiten. Of is rentemiddeling misschien een optie? Lees meerkeyboard_arrow_right

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onafhankelijk hypotheekadvies
Vereniging Eigen Huis biedt een persoonlijk, onafhankelijk hypotheekadvies. Maak een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs voor een gratis oriënterend gesprek. Maak een afspraakkeyboard_arrow_right

Einde rentevaste periode

Einde rentevaste periode
Loopt uw rentevaste periode binnenkort af? Bekijk of de Hypotheek Overstap Service iets voor u is en bespaar op uw maandelijkse lasten.  Hypotheek Overstap Servicekeyboard_arrow_right

Rentebedenktijd

Veel geldverstrekkers bieden rentevaste periodes aan met een zogenoemde rentebedenktijd. In de laatste twee jaar van uw rentevaste periode kunt u dan al een nieuwe renteperiode afspreken. Bijvoorbeeld: u kiest een renteperiode van twaalf jaar met rentebedenktijd. Doet u niets, dan betaalt u twaalf jaar lang het afgesproken rentepercentage. Maar in het elfde en twaalfde jaar kunt u op elk moment een nieuwe renteperiode kiezen, die dan direct ingaat. In de laatste twee jaar kunt u zo flexibel inspelen op renteontwikkelingen. Overstappen naar een andere geldverstrekker kan tijdens uw rentebedenktijd niet zonder boeterente.

Renteopslag aflossingsvrij

Geldverstrekkers berekenen steeds vaker een renteopslag voor aflossingsvrije hypotheken. Dit merkt u bij verlenging van de rentevaste periode. Die opslagen worden ook steeds groter. De opslag kan oplopen tot meer dan 0,50%. Het lijkt er op dat banken hun klanten zo willen aansporen om de aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïtaire of lineaire hypotheek, waarbij de klant maandelijks aflost.

Vereniging Eigen Huis vindt dat die opslagen in veel gevallen onterecht zijn, omdat de bank weinig risico loopt als de huiseigenaar al minstens de helft van zijn hypotheek heeft afgelost.

Spaarhypotheek

Voor een (bank)spaarhypotheek levert een lagere rente over het algemeen geen voordeel op. Doordat ook de rentevergoeding over uw spaarsaldo daalt, moet u meer inleggen om het eindbedrag te kunnen halen. Uw netto lasten lopen daardoor op. U kunt immers minder rente aftrekken en de inleg is niet aftrekbaar. Vraag uw geldverstrekker om het nieuwe spaarbedrag als dit niet al in uw rentevoorstel wordt vermeld. Alleen zo heeft u een goed beeld van de nieuwe bruto maandlasten. Twijfelt u over uw keuze, vraag dan vooraf om een berekening van uw nieuwe netto lasten. 

Kosten

Als uw rentevaste periode afloopt, dan kunt u vrijwel altijd boetevrij overstappen naar een ander geldverstrekker. Wel krijgt u met andere kosten te maken. Raadpleeg uw adviseur voor meer informatie.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat uw adviseur voor een gewone verlenging van de rentevaste periode geen advieskosten mag berekenen, als hij - zoals tot 2013 gebruikelijk was - al provisie heeft ontvangen voor het bemiddelen van de hypotheek. Maar als u bij verlenging van de rentevaste periode een belangrijke wijziging wilt aanbrengen in de hypotheek, zoals verandering van hypotheekvorm of aanpassing van de bijbehorende risicoverzekering, dan mag de adviseur wél een redelijke vergoeding van u vragen.