Rentemiddeling

Met rentemiddeling kun je mogelijk je hypotheekrente en maandlasten verlagen. Dit is vooral interessant als je rentevaste periode nog enkele jaren duurt, terwijl de huidige rente fors lager is. Dankzij rentemiddeling profiteer je van de lage rente zonder dat je in één keer een hoog bedrag aan boeterente hoeft te betalen.

Benieuwd of je kunt besparen op je hypotheek met rentemiddeling?
Doe de quickscan

Hoe werkt het precies?

Na rentemiddeling krijg je een nieuwe rentevaste periode. Je oude rente is dan gemiddeld met de actuele marktrente. Die is op dit moment enkele procenten lager dan een aantal jaren geleden.

Je betaalt wel een boeterente als je je lopende, rentevaste periode aanpast. Die boeterente hoef je niet in één keer te betalen, maar wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage. Zo wordt de boete uitgesmeerd over een langere periode.

Rentemiddeling kan alleen bij je eigen geldverstrekker.

 

Welke banken bieden rentemiddeling aan?

Steeds meer geldverstrekkers bieden rentemiddeling aan. Wil je weten of dit ook voor jouw bank geldt? Bekijk dan het overzicht:

Rentemiddeling (pdf)

Voorbeeldbrief

Hieronder vind je een voorbeeldbrief die je kunt sturen naar je geldverstrekker als je je rente wilt middelen.

Verzoek tot voorstel rentemiddeling

Voor wie is rentemiddeling aantrekkelijk?

Heb je een spaarhypotheek? Dan heeft rentemiddeling - net als oversluiten - meestal geen zin. Als de hypotheekrente daalt, betaal je meer spaarpremie om het eindkapitaal te halen. De vergoeding over de spaarpremie is immers gelijk aan de hypotheekrente. Vraag je geldverstrekker of adviseur of rentemiddeling in je situatie zinvol is.

Hoe korter je rentevaste periode nog duurt, hoe positiever het effect van rentemiddeling. Er valt immers minder te middelen naarmate je rentevaste periode langer duurt.

Stel: je rentevaste periode duurt nog vijftien jaar tegen een rente van 6 %. En stel dat de huidige rente voor twintig jaar vast 3,5 % bedraagt. Dan is het resultaat van rentemiddeling 5,4 % voor twintig jaar vast.

Veel huiseigenaren hebben een combinatie van een spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Wellicht is rentemiddeling wel een goede optie voor het aflossingsvrije deel. Wederom geldt: vraag het je geldverstrekker of adviseur.

Benieuwd of je kunt besparen op je hypotheek met rentemiddeling? Doe de quickscan ›

Kosten rentemiddeling

De boete voor aanpassing van de lopende rentevaste periode, betaal je niet in een keer. Deze boete komt terug als een opslag op de rente.

Daarnaast betaal je ongeveer € 250 aan administratiekosten van de geldverstrekker en eventuele advieskosten van je hypotheekadviseur.

Lees meer over boeteberekening bij rentemiddeling

Voor- en nadelen rentemiddeling

Uw maandlasten gaan meteen omlaag, zonder dat je daarvoor ineens een forse boete hoeft te betalen. Je profiteert dan deels van de huidige, lage hypotheekrente. Daarnaast heb je de rente voor lange tijd vastgezet. Dit geeft zekerheid. Of je ook werkelijk voordeel behaalt, is afhankelijk van de rente die je anders aan het einde van de rentevaste periode had aangeboden gekregen.