Rentemiddeling

Met rentemiddeling kunt u mogelijk uw hypotheekrente en maandlasten verlagen. Dit is vooral interessant als uw rentevaste periode nog enkele jaren duurt, terwijl de huidige rente fors lager is. Dankzij rentemiddeling profiteert u van de lage rente zonder dat u in één keer een hoog bedrag aan boeterente hoeft te betalen.

Benieuwd of u kunt besparen op uw hypotheek met rentemiddeling?
Doe de quickscan

Hoe werkt het precies?

Na rentemiddeling krijgt u een nieuwe rentevaste periode. Uw oude rente is dan gemiddeld met de actuele marktrente. Die is op dit moment enkele procenten lager dan een aantal jaren geleden.

U betaalt wel een boeterente als u uw lopende, rentevaste periode aanpast. Die boeterente hoeft u niet in één keer te betalen, maar wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage. Zo wordt de boete uitgesmeerd over een langere periode.

Rentemiddeling kan alleen bij uw eigen geldverstrekker.

 

 

Welke banken bieden rentemiddeling aan?

Steeds meer geldverstrekkers bieden rentemiddeling aan. Wilt u weten of dit ook voor uw bank geldt? Bekijk dan het overzicht:

Rentemiddeling (pdf)

Voorbeeldbrief

Hieronder vindt u een voorbeeldbrief die u kunt sturen naar uw geldverstrekker als u uw rente wilt middelen.

Verzoek tot voorstel rentemiddeling

Voor wie is rentemiddeling aantrekkelijk?

Heeft u een spaarhypotheek? Dan heeft rentemiddeling net als oversluiten meestal geen zin. Als de hypotheekrente daalt, betaalt u meer spaarpremie om het eindkapitaal te halen. De vergoeding over de spaarpremie is immers gelijk aan de hypotheekrente. Vraag uw geldverstrekker of adviseur of rentemiddeling in uw situatie zinvol is.

Hoe korter uw rentevaste periode nog duurt, hoe positiever het effect van rentemiddeling. Er valt immers minder te middelen naarmate uw rentevaste periode langer duurt.

Stel: uw rentevaste periode duurt nog vijftien jaar tegen een rente van 6 %. En stel dat de huidige rente voor twintig jaar vast 3,5 % bedraagt. Dan is het resultaat van rentemiddeling 5,4 % voor twintig jaar vast.

Veel huiseigenaren hebben een combinatie van een spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Wellicht is rentemiddeling wel een goede optie voor het aflossingsvrije deel. Wederom geldt: vraag het uw geldverstrekker of adviseur.

Benieuwd of u kunt besparen op uw hypotheek met rentemiddeling? Doe de quickscan ›

Kosten rentemiddeling

De boete voor aanpassing van de lopende rentevaste periode, betaalt u niet in een keer. Deze boete komt terug als een opslag op de rente.

Daarnaast betaalt u ongeveer € 250 aan administratiekosten van de geldverstrekker en eventuele advieskosten van uw hypotheekadviseur.

Lees meer over boeteberekening bij rentemiddeling

Voor- en nadelen rentemiddeling

Uw maandlasten gaan meteen omlaag, zonder dat u daarvoor ineens een forse boete hoeft te betalen. U profiteert dan deels van de huidige, lage hypotheekrente. Daarnaast heeft u de rente voor lange tijd vastgezet. Dit geeft zekerheid. Of u ook werkelijk voordeel behaalt, is afhankelijk van de rente die u anders aan het einde van de rentevaste periode had aangeboden gekregen.

Voorbeelden rentemiddeling

Rentemiddeling kan op verschillende manieren. In onderstaand overzicht staan de uitkomsten van rentemiddeling bij een aantal geldverstrekkers. Uitgangspunten:

  • hypotheek van € 200.000
  • lopende rente van 5 %, bij een resterende rentevaste periode van 5 jaar
  • huidige rente voor 5 jaar vast is 1,7 %
  • huidige rente voor 10 jaar vast is 2,0 %

Resultaat bij nieuwe renteperiode 10 jaar vast:*

GeldverstrekkerResultaat rentemiddeling
ABN AMRO3,85 %
ING3,65 %
Obvion**3,50 %
Rabobank3,70 %
Woonfonds3,75 %

*Vereenvoudigde berekening, op basis van dezelfde uitgangspunten. Inclusief eventuele boeterente en opslag, exclusief voorwaarden.
**Bij de Basis en Compact hypotheek van Obvion is rentemiddeling niet mogelijk.  

Lees ook
Rentemiddeling: te duur of de kosten waard? 

Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.