afdeling juridisch advies van Vereniging Eigen Huis

Het juridisch team,

voor hulp, advies en rechtsbijstand

Juridische kwesties zijn ingewikkeld en vervelend. Hoe weet je zeker dat je goed handelt? Ons betrokken team van juristen en advocaten staat graag voor je klaar. Zij luisteren naar je verhaal, nemen stukken door en helpen je bij het zetten van de juiste stappen.

Antwoord op veelgestelde vragen

  • Gespecialiseerd in bouwrecht
  • Betrokken en bekwaam
  • Voor jou als lid tegen scherp tarief

Maak kennis met onze advocaten

Vereniging Eigen Huis

Frank Dijkslag

Advocaat Frank Dijkslag herinnert zich een kwestie waarbij een groep bewoners van een nieuwbouwwijk allemaal hetzelfde probleem had met hun dak.

Lees meer

Vereniging Eigen Huis

Maarten Nijland

'Het is nooit leuk als er iets misgaat bij de bouw of verbouw van je woning. Maar mocht dat nu toch het geval zijn en je komt er zelf niet meer uit, dan staan we voor je klaar.'

Lees meer

Vereniging Eigen Huis

Sara Toffoletto

'Indien nodig help ik onze leden ook bij de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen, de rechtbank of Geschillencommissie.'


Lees meer

Maak kennis met onze jurist

Vereniging Eigen Huis

Laila Alkadiri

'Ik haal veel voldoening uit het wegnemen van zorgen bij onze leden door het bieden van de juiste juridische bijstand.'

Lees meer

Het antwoord op veelgestelde vragen

Terecht: geïnspireerd op ons artikel in het Eigen Huis Magazine

Terecht of niet terecht… dat is de vraag die vaak wordt gesteld. Van geluidsoverlast tot plotselinge wijzigingen in het bestemmingsplan. Om juist te handelen is het goed om te weten of jij in je recht staat.
Ons juridisch team buigt zich over veelgestelde vragen.


Terecht: Aprilnummer Eigen Huis Magazine 
Een jaar na oplevering ontdek ik een gebrek aan mijn nieuwe woning. Ik wil hiervoor mijn aannemer aansprakelijk stellen. Is dat terecht?  
Kom je na een jaar gebreken tegen in je huis en heb je laten bouwen onder Woningborg, SWK of Bouwgarant? Dan bestaat de kans dat je de aannemer nog aansprakelijk kunt stellen. Bekijk hier alle richtlijnen. 

 

Wat is mijn mededelingsplicht bij verkoop?

Als verkoper van je eigen woning heb je een mededelingsplicht naar de kopende partij. Dit houdt in dat je de koper moet informeren over eigenschappen van de woning en het perceel die voor de koper van belang zijn om te weten, zoals gebreken die de verkoper kent en die niet direct zichtbaar zijn voor de koper.

Mag ik van de buurman eisen dat hij meewerkt aan een schutting op de erfgrens?
  • Ga allereerst het gesprek met de buren aan. Willen zij een schutting? Stel dat zij dit niet willen, vraag dan netjes naar de reden. Het kan zijn dat er even geen geld is en dat de buren een jaar later wel mee kunnen doen.
    Stem goed samen af wat voor schutting het gaat worden. Steen, hout, beplanting? Wanneer je hier samen voor betaalt, moet je hier samen uitkomen.

Conclusie
In principe zijn de buren verplicht om mee te werken aan een scheidsmuur van 2 meter hoog. Echter, zij zijn niet verplicht om aan jouw eisen te voldoen m.b.t. bijvoorbeeld kleur, materiaal en kosten. Wanneer je hier samen niet uitkomt kan je ervoor kiezen om zelf een schutting te plaatsen op eigen grond. Check in dit geval de regels die gelden voor jouw gemeente.

Mag ik de oplevering van mijn nieuwbouwwoning weigeren?
In de meeste overeenkomsten staat dat een nieuwbouwwoning ‘geheel gereed voor bewoning’ moet worden opgeleverd. Dit betekent dat een woning geen gebreken mag hebben die het onbewoonbaar maakt. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van een toilet of elektriciteit. Het is belangrijk om, voordat je de woning accepteert, een ‘proces verbaal van oplevering’ op te stellen. Dat doe je samen met de aannemer en eventueel een bouwkundige. Zichtbare gebreken worden hierin opgenomen.

‘Proces verbaal van oplevering’ in 3 vragen >

Conclusie:
Bij kleine gebreken die de woning NIET onbewoonbaar maken, zoals bijvoorbeeld krassen op het raam, kun je de oplevering niet weigeren. Bij grote gebreken die de woning onbewoonbaar maken, kun je de oplevering wel weigeren. Weiger je de woning? Zorg er dan voor dat er een opnamerapport wordt opgesteld in plaats van een opleverrapport. Vul dit aan met een schadeclaim voor de te late oplevering en stuur het, aangetekend, naar de bouwer. Meld de situatie vervolgens bij je verzekeraar of schakel de hulp van onze juristen in.
Mag mijn energieleverancier het abonnement stilzwijgend verlengen?

De kans is groot dat in de algemene voorwaarden van je energieleverancier een alinea is toegevoegd met de mededeling dat, indien je binnen een afgesproken tijd niets laat horen, de leverancier het recht heeft om het abonnement te verlengen.

Gelukkig zit je met een stilzwijgende verlenging niet vast aan eerder gemaakte afspraken. Dit is geregeld in de Wet Van Dam. Een wet die is opgesteld om de consument te beschermen tegen een dergelijke situatie. In deze wet staan een aantal handige wetenswaardigheden:

  • Een overeenkomst mag niet stilzwijgend worden verlengd voor bepaalde tijd.
  • Een overeenkomst mag niet stilzwijgend worden verlengd voor onbepaalde tijd, tenzij je deze overeenkomst te allen tijde kan opzeggen met een maximale opzegtermijn van één maand.
Mag de energieleverancier om opzegvergoeding vragen?
Of je een opzegvergoeding aan de leverancier moet betalen, hangt af van het contract. Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan mag er geen opzegvergoeding worden gevraagd.

Heb je een contract voor bepaalde tijd? Dan zijn er verschillende scenario’s:

Je zegt op aan het einde van het contract:
In dit geval mogen er geen kosten worden gerekend. Houd er wel rekening mee dat je minimaal 30 dagen van tevoren moet opzeggen, zodat de energieleverancier geen ruimte heeft om stilzwijgend te verlengen. (Zie ook: ‘Mag mijn energieleverancier het abonnement stilzwijgend verlengen?’)

Je zegt voortijdig op:
Bij het voortijdig beëindigen van een contract voor bepaalde tijd moet je aan de leverancier een opzegvergoeding betalen.
De hoogte van de vergoeding hangt af van de tijd die het contract nog geduurd zou hebben. 

Je vindt de verschillende opzegvergoedingen hier in een tabel. 
Mag ik de overhangende takken van de buren zomaar afzagen?
  • Ga allereerst na of de boom binnen twee meter van de erfgrens is gepoot. Dit mag niet volgens de wet. Houd hierbij ook rekening met een eventuele gemeentelijke verordening. Deze kan andere afstanden bepalen. Wordt de grens overtreden? Dan zou je de buren kunnen vorderen om de boom te kappen.
  • Wil je niet direct zo ver gaan? Of is de boom volgens de richtlijnen gepoot? Dan is het tijd voor een gesprek met de buren waarin je hen vraagt de takken boven je grond te snoeien. Wanneer zij geen gehoor geven stel je de vraag nogmaals middels een brief. Geef hierin aan dat je dit schrijft omdat een eerder verzoek is afgewezen en stel een redelijk termijn van het moment dat je zelf gaat handelen.  

Conclusie
Volgens de wet mag je de takken van de boom van de buren, die boven je eigen grond hangen, zelf snoeien op het moment dat de eigenaar van de boom geen gehoor geeft aan jouw verzoek. Dus wanneer je buren na een gesprek en een brief de overhangende takken niet weghalen, is zelf snoeien terecht.

Verjaring:
U kunt de buren niet meer vragen om de boom te kappen, wanneer deze 20 jaar of langer op zijn plek staat. Echter, voor overhangende takken geldt deze verjaringsregeling niet.

De camper van de buren staat op hun eigen oprit. Ik heb hier last van. Kan ik bezwaar maken?

Bekijk eerst of de camper over de rooilijn komt. Deze lijn is een, door de overheid (gewest, gemeente, …), vastgelegde grens tussen openbare- en privé grond. (Het is dus niet per definitie de grens tussen de stoep en de oprit.) Waar deze lijn ligt kan worden opgevraagd bij de gemeente.

Overschrijdt de camper deze grens, dan is bezwaar maken terecht. Overschrijdt de camper deze grens niet? Dan zou bezwaar maken eventueel kunnen wanneer de camper zorgt voor gevaarlijke situaties.

Meer veelgestelde vragen? Je vindt het in Eigen Huis Magazine!

We helpen je op weg

Lees hier de blogs

Geplaatst 20/01 | Laatste update 20/01
Blog

Huis gekocht? Weet waar je voor tekent!

Is jouw bod geaccepteerd? Hoe voorkom je dat je iets tekent waar je helemaal niet achter staat? Laila Alkadiri, jurist bij Vereniging Eigen Huis, legt het uit. Lees de blog
Geplaatst 2/02 | Laatste update 2/02
Blog

Geschil over meerwerk? Zo voorkom je discussie

Bij de bouw of verbouwing van je woning komt veel kijken. Daar kan je geen discussie over meerwerk bij gebruiken. Advocaat Sara Toffoletto legt uit hoe je dit kan voorkomen. Lees de blog