Kennisbank
Aan welke keurmerken en certificaten moeten zonnepanelen voldoen?
Zonnepanelen moeten in Nederland voldoen aan het CE keurmerk en IEC 61215. Aanvullend hieraan voldoen de meeste panelen aan het TÜV keurmerk en zijn ze gecertificeerd volgens ISO 9001 en ISO 14001. Wat houden deze keurmerken en certificaten in?
CE keurmerk
Het CE keurmerk moet vermeld staan op de zonnepanelen, anders mogen ze niet in Nederland worden verkocht. CE is een Europees merkteken en geeft aan dat het product voldoet aan de Europese wetgeving. Het is geen speciaal keurmerk voor zonnepanelen.
IEC61215 en IEC 61701
Zonnepanelen die worden gemaakt volgens de industriestandaard IEC61215 moeten een serie tests doorlopen. Daarnaast moeten ze geschikt zijn voor langdurig buitengebruik onder diverse weersomstandigheden. In de tests wordt gelet op de betrouwbaarheid, de duurzaamheid, het rendement en in welke mate de prestaties teruglopen over de jaren.
De IEC 61701 is specifiek voor inwerken van zouten. Dit is met name van toepassing in kustgebieden. Zonder deze certificaten is verkoop niet mogelijk.
De IEC (Internationale Energie Commissie) is niet verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van deze normen. Dat vindt veelal plaats door een onafhankelijk testlaboratorium.
TÜV keurmerk
Het Duitse TÜV is wereldwijd aanvaard als een van de meest betrouwbare keuringsinstanties voor zonnepanelen. TÜV zorgt voor een periodieke inspectie van de productie en test de zonnepanelen. De test van de zonnepanelen omvat alle zaken die verantwoordelijk zijn voor de veroudering van een zonnepaneel. TÜV test op zonlicht, UV-straling, klimaatveranderingen, koude, warmte, vochtigheid, mechanische parameters, wind, sneeuw en hagel. Verder is er een veiligheidstest om een elektrische schok te voorkomen. Als de zonnepanelenfabrikant voldoet aan de eisen, ontvangt hij een TÜV-ID certificaat 61215 én een TÜV 61730 certificaat voor elektrische veiligheid.
ISO-certificaat
Het ISO-certificaat zegt dat het kwaliteitssysteem van de organisatie aan zekere eisen voldoet. Het zegt weinig over de kwaliteit van de geleverde producten of diensten. ISO 9001 en de milieucertificering ISO 14001 zijn de gewenste protocollen die gevolgd moeten worden tijdens de productie. Keuringen en controles worden uitgevoerd door diverse certificatie-instellingen. ISO is hier zelf niet bij betrokken.
Conformiteitscertificaat
Om te mogen salderen moeten omvormers voldoen aan de Europese verordening Requirements for Generators (RfG). De Nederlandse versie van deze norm is de NEN-EN 50549-1. Fabrikanten en importeurs kunnen dit aantonen met een zogenaamde conformiteitscertificaat.
Bij het aanmelden van zonnepanelen op de site energieleveren.nl kan gekozen worden uit een lijst met gecertificeerde omvormers. Staat je omvormer niet op de lijst, dan kan je het (digitale) conformateitscertificaat uploaden. Als de omvormer niet een conformiteitscertificaat heeft mag je geen stroom leveren aan het openbare stroomnet.
Aandachtspunten
- Bij onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen zijn alle genoemde certificaten vereist. Aanvullend worden ook eisen gesteld aan het recyclen van de materialen en de zonnepanelen.
- Bedrijven die zonnepanelen leveren voor de Collectieve Inkoop Zonnepanelen van Vereniging Eigen huis worden gecontroleerd door DNV-GL, voorheen KEMA.
- Omdat TÜV het bekendste en meest vereiste keurmerk is, wordt hiermee soms gerommeld. Als je enige twijfel hebt, check of het opgegeven TÜV certificaat ook daadwerkelijk is afgegeven via Certipedia Service. Je kunt hier het TÜV nummer van de fabrikant invullen.
- Op de website van Agentschap Telecom vind je informatie voor zendamateurs over frequenties in combinatie met zonnepanelen.
- CE-markering staat voor Conformité Européenne. Let wel op bij producten afkomstig uit China. China heeft namelijk ook een CE-logo ontwikkeld. Deze staat voor China Export mark.
Alleen producten voorzien van het Europese CE keurmerk mogen in Europa verkocht worden. Producten uitsluitend voorzien van het Chinese CE-exportlogo niet. Er zit een klein verschil tussen het Europese en het Chinese logo. Bij het Chinese logo staan de C en de E dichter bij elkaar. Zie afbeelding.
Afbeelding: Europees en Chinees CE-logo
Hoe nu verder
- Verduurzamen met zonnepanelen (e-book)
- Collectieve Inkoop Zonnepanelen: zonnepanelen van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs via Vereniging Eigen Huis
Ook interessant in kennisbank
- Heb ik voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig?
- Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?
- Worden kapotte omvormers of zonnepanelen gerecycled?
- Hoe kan ik berekenen wat de opbrengst van zonnepanelen is?
- Waarom willen leveranciers van zonnepanelen geen zonnepanelen plaatsen op een plat dak van PVC?