Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Bij oplevering zaten er krassen in de ramen van mijn nieuwbouwwoning. Kan ik nieuwe ramen eisen?

​Of je nieuwe ramen kunt eisen hangt onder andere af van de vraag of de krassen op het (pvo) zijn genoteerd.

De krassen staan op het pvo

Gebreken die bij oplevering zijn geconstateerd en op het pvo staan, moeten door de aannemer worden hersteld.

Je kunt alleen nieuwe ramen eisen als dit voor herstel nodig is. Kunnen de krassen worden verwijderd door bijvoorbeeld te polijsten, dan moet je daar genoegen mee nemen. Als de krassen niet verwijderd kunnen worden, maar wel ontsieren, dan kun je mogelijk vervanging van de ramen eisen.

Als de ramen tijdens de oplevering niet beoordeeld kunnen worden, dan moet dit duidelijk op het pvo worden genoteerd. Eventuele krassen moeten dan direct na de oplevering schriftelijk worden gemeld.

De krassen staan niet op het pvo

Als de krassen niet op het proces verbaal van oplevering staan, en ook niet direct na oplevering schriftelijk zijn gemeld, wordt het een stuk lastiger om de aannnemer met succes aan te spreken op herstel. De aannemer kan zich erop beroepen dat hij niet (meer) aansprakelijk is voor gebreken die bij of direct na de oplevering zichtbaar waren maar door jou niet zijn geconstateerd. Ook staat niet vast dat de aannemer aansprakelijk is, omdat de krassen mogelijk pas na oplevering zijn ontstaan. Beschadigingen die na oplevering optreden zijn voor jouw eigen rekening en risico.

Aandachtspunten

  • Let op dat je de aannemer gelegenheid biedt te herstellen.
  • Let op dat je (een redelijk deel van) de 5 % depot bij de notaris vastzet als de opleveringsgebreken niet binnen 3 maanden na oplevering zijn hersteld.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube