Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Hoe beëindig ik voortijdig mijn spaarhypotheek?

Het is mogelijk om voortijdig je  en daarmee ook je  te beëindigen. Als je dit wilt doen, krijg je met verschillende partijen en regels te maken.

De hypotheekadviseur

Schakel een hypotheekadviseur in om deze wijziging te begeleiden. Het tussentijds stoppen van de spaarverzekering heeft mogelijk fiscale gevolgen. Ook vervalt automatisch de overlijdensdekking. Dit is een belangrijk aandachtspunt. Als je de schuld niet helemaal aflost, moet de hypotheekvorm worden omgezet. Hierdoor veranderen de maandlasten. Informeer naar de mogelijkheden en de advies- en omzettingskosten.

De geldverstrekker

De verzekering is meestal verpand aan de geldverstrekker. Hij verlangt dat het vrijgekomen bedrag wordt gebruikt als aflossing op de hypotheek. De voorwaarden van de geldverstrekker bepalen de mogelijkheden voor omzetting van het resterende hypotheekbedrag. Bijvoorbeeld hoe hoog een aflossingsvrije hypotheek kan zijn. De hoogte van de schuld en de waarde van de woning zijn hierbij belangrijk. Je kunt natuurlijk ook laten bekijken of overstappen naar een andere geldverstrekker voordeel oplevert. 

De verzekeraar

Je ontvangt op verzoek een afkoopofferte. Let op de kosten voor het afkopen van de verzekering en de geldigheidsduur van de offerte. De verzekeraar boekt bij akkoord het bedrag over naar de geldverstrekker, die hiermee aflost op de hypotheek. 

Aandachtspunten

 • Nieuwe maandlasten 
  Als de hypotheekschuld na de aflossing te hoog is om  aflossingsvrij te blijven, moet je (een deel van) de schuld  of  aflossen. Dit brengt hogere maandlasten met zich mee dan voor een aflossingsvrije lening. Ondanks de hogere lasten kan het verstandig zijn om sowieso voor een hypotheek met aflossing te kiezen. De adviseur kan helpen bij het maken van een goede keuze. 
 • Renteverlaging
  Doordat je de hypotheek verlaagd hebt, kom je misschien in aanmerking voor een lagere rente. Bekijk de voorwaarden van de meeste geldverstrekkers op onze website.
 • Kosten
  Als de geldverstrekker het beëindigen van de spaarpolis ziet als extra aflossen, moet je misschien boeterente betalen. Als je bij de geldverstrekker een andere hypotheekvorm kiest, betaal je vaak omzettingskosten. Stap je over naar een andere geldverstrekker dan krijg je met meer kosten te maken, zoals notariskosten. 
 • Overlijdensrisicoverzekering
  Als je de spaarverzekering beëindigt, vervalt ook de overlijdensdekking. Afhankelijk van de hypotheeksituatie verlangt de geldverstrekker soms dat je een nieuwe afsluit. Ook als dit niet zo is, kan het verstandig zijn om er wel een te sluiten. De verzekeraar beoordeelt de aanvraag op basis van je huidige gezondheid. Dat kan een knelpunt opleveren. Onderzoek eerst je mogelijkheden. Zeg de oude verzekering pas op als je zeker weet dat je een nieuwe polis tegen een betaalbare premie kunt sluiten.  
 • Belastingen
  (Extra) aflossen op de hypotheek heeft ook fiscale gevolgen

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube