Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Hoe kan ik mijn overtollige zonnestroom opslaan?

Op dit moment is voor de opslag van overtollige zonnestroom maar een oplossing, namelijk een thuisaccu of thuisbatterij. Thuisaccu’s zijn los of gecombineerd met de leverbaar.

Aandachtspunten

 • Opbrengst
  Door de huidige saldering kiezen niet veel mensen voor een opslagsysteem (accu). Dit komt doordat mensen voor geleverde stroom aan het openbare net dezelfde prijs terugkrijgen als bij afname van stroom. Financieel levert een accu dan niks op.
 • Werking
  Een thuisaccu slaat niet alleen stroom op. Naast opslag heeft de accu vaak ook software waarmee de stroom wordt geregeld tussen opslag, eigen gebruik en levering en afname van en naar het openbare net afhankelijk van de actuele prijs. Bij sommige  is deze regelapparatuur ingebouwd.
 • Aanschafkosten
  Een omvormer met regelapparatuur voor opslag kost ongeveer € 1000 extra. Daarnaast moeten er nog accu's worden geplaatst, waardoor je al snel enkele duizenden euro's betaalt voor een PV-systeem met accu-opslag.
  Voor woningen wordt uitgegaan van een opslagcapaciteit tussen de 2 en 10 kWh.
 • Onafhankelijk van het netwerk
  In Nederland is het niet mogelijk om helemaal onafhankelijk van het netwerk te blijven met alleen zonnepanelen en een accu. In de winter is daarvoor de opbrengst van de zonnepanelen (nog) te weinig en kan een accu niet voldoende opslaan om de tijd (seizoenen) te overbruggen.
 • Toekomst
  Door meer vraag en technische ontwikkelingen is de verwachting dat de prijs van deze thuisaccu’s zal dalen en de systemen verbeteren.
 • Toekomst salderen
  Per 1 januari 2025 wijzigt het salderen waarschijnlijk. Vanaf die datum wordt de energiebelasting op (terug)geleverde stroom aan het openbare net steeds minder tot 0 in 2031. Na 2031 ontvang je alleen nog een redelijke vergoeding voor de teruggeleverde stroom. Vanaf 2025 wordt daardoor het opslaan van eigen opgewekte stroom steeds aantrekkelijker.
  Oospronkelijk was het idee om de afbouw van de saldering per 1 januari 2023 te starten, maar omdat het definitieve besluit door de nieuwe regering moest worden genomen is de kans groot dat de afbouw pas start per 1 januari 2025. Onderdeel van het wetsvoorstel is namelijk ook de verplichte vervanging van de draaischijfmeter. De  hebben hier voldoende tijd voor nodig om dit te kunnen realiseren.  

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube