Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Je vraagt een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur via het adviesplatform.De vakbekwaam energieadviseur heeft een speciale opleiding gevolgd en een landelijk examen afgelegd. Op het energielabel staat de naam en het examennummer van de adviseur.

De adviseur komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd de woning. Hij neemt kenmerken op van de woning, waaronder de afmetingen en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan berekent hij hoeveel energie nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Na de opname wordt het label geregistreerd in de landelijke registratiedatabase EP-online en is hij op te vragen bij Mijn Overheid

Kosten energielabel

De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren zoals het woningtype, de beschikbare documentatie en de tijd die de energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. De kosten voor een energielabel variëren daardoor tussen de € 300 en de € 350. Veel energieadviseurs adverteren met een vaste prijs afhankelijk van woningtype en grootte van de woning. Anderen werken op offertebasis. Bij grotere complexe woningen kan het bedrag liggen tussen de € 400 en € 600.

Aandachtspunten

  • Het energielabel is 10 jaar geldig, vanaf het moment van ontvangst. Energielabels die vóór januari 2021 zijn opgesteld met de oude methode blijven ook vanaf opnamedatum 10 jaar geldig. Een koper van een woning kan dus ook nog een energielabel krijgen op basis van de oude methode.
  • De overheid onderzoekt momenteel of het energielabel op korte termijn goedkoper kan worden aangeboden.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube