Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Ik heb mijn huis verkocht. Moet ik over de opbrengst vermogensbelasting betalen?

Als je de woning verkoopt en de opbrengst is hoger dan de schuld die hierop rust, dan houd je een bedrag over. Dit heet .

Als je het bedrag van de overwaarde op een rekening stort of op een andere manier tot je beschikking hebt, en dit is op 1 januari nog steeds het geval, dan valt dit bedrag samen met de andere bezittingen en schulden in . In box 3 geldt namelijk geen uitzondering voor de opbrengst uit de eigen woning, ook al ben je van plan om deze weer in een andere woning te investeren. Wel heeft iedere belastingplichtige een vrijstelling van € 57.000 (2023).  hebben ieder een eigen vrijstelling. Zij mogen hun vermogen en de vrijstelling onderling verdelen. 

Heffing voorkomen

Wil je box 3 heffing voorkomen, zorg er dan voor dat je de overwaarde niet meer tot je beschikking hebt op 1 januari. Je kunt bijvoorbeeld je geld in groene beleggingen steken. In dat geval heb je recht op een hogere vrijstelling in box 3. Aan beleggen kleven wel risico's. Je kunt je inleg verliezen. Bespreek dit met een financieel adviseur. 

Woning nog niet geleverd

Heb je aan het eind van het jaar al wel een woning gekocht, maar is de overdracht bij de notaris nog niet geweest? Sommige belastingadviseurs stellen dan dat je de verplichting hebt om de woning af te nemen. Zij geven aan dat deze verplichting kan worden gezien als verplichting in box 3 wanneer de koopovereenkomst onherroepelijk is. Dit zou het vermogen in box 3 dan kunnen verkleinen waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Vereniging Eigen Huis raadt aan dit soort situaties altijd voor te leggen aan de inspecteur om te voorkomen dat de aangifte wordt gecorrigeerd of je achteraf een navorderingsaanslag van de Belastingdienst krijgt. Deze situatie is namelijk niet duidelijk in de wet geregeld en de Belastingdienst stelt zich in elk geval op het standpunt dat dergelijke verplichtingen geen schulden zijn.

Aandachtspunten

  • Heb je een overwaarde behaald op de eigen woning, dan krijg je te maken met de . Dat betekent dat je renteaftrek mist, wanneer je die overwaarde besteedt aan andere zaken dan de aankoop van een volgende eigen woning. Financier je namelijk die volgende woning volledig met een lening, dan heb je geen renteaftrek meer over het deel van de schuld ter grootte van die niet geïnvesteerde overwaarde. Het kopen van consumptieve goederen om eenmalig de box 3 heffing te verlagen heeft dan tot gevolg dat je over een gedeelte van de schuld geen renteaftrek meer hebt. Het gemis van renteaftrek maakt lenen daardoor duurder.
  • Zet je je geld voor langere tijd vast? Dan loop je het risico dat je er niet bij kunt op het moment dat je het geld nodig hebt voor de volgende koopwoning. Let dus goed op de voorwaarden van de spaar- of beleggingsrekening. 

Hoe nu verder

  • De Belastingwijzer (pdf): voor meer informatie over de belastingaangifte en de eigen woning

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube