Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Kan herstel van een gebrek worden geweigerd als het niet op de opleveringslijst staat?

Of de aannemer herstel van een gebrek aan je nieuwbouwwoning kan weigeren, als het niet bij oplevering is geconstateerd, hangt onder andere af van de zichtbaarheid van het gebrek bij oplevering.

Gebrek was zichtbaar bij oplevering

Gebreken die bij oplevering zichtbaar zijn, moet je bij oplevering op het  laten noteren. Laat je een zichtbaar gebrek niet noteren, dan is de aannemer in het algemeen niet meer aansprakelijk voor dat gebrek.

Een gebrek dat je bij oplevering over het hoofd hebt gezien of dat om een andere reden niet op de opleveringslijst terecht is gekomen, kun je zo snel mogelijk per aangetekende brief alsnog melden aan de aannemer. Hoe sneller je het gebrek meldt, des te groter de kans dat het gebrek toch nog onder de aansprakelijkheid van de aannemer valt. Meld je het gebrek pas weken of maanden na de oplevering, dan is de kans vrij groot dat de ondernemer het herstel weigert.  

Gebrek was niet zichtbaar bij oplevering

Na de oplevering blijft de ondernemer aansprakelijk voor gebreken die verborgen waren bij de oplevering.

Meld een gebrek schriftelijk zo spoedig mogelijk aan de aannemer (de contractpartij). Stuur een kopie naar Woningborg of BouwGarant, als gebouwd is onder één van die garanties.

Geef gelegenheid tot herstel binnen een redelijke termijn. Blijf niet te lang stil zitten na de melding als je niks meer van de aannemer hoort. Het recht op herstel kan namelijk verjaren (na 2 jaar) of vervallen (bijvoorbeeld 5½ jaar na oplevering).

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

Met de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) (naar verwachting 1 januari 2024) wijzigt de aansprakelijkheid van de aannemer voor gebreken na oplevering. De aannemer is dan na oplevering aansprakelijk voor gebreken die bij de oplevering niet zijn ontdekt, tenzij de gebreken niet aan de aannemer zijn toe te rekenen. Deze bepaling is van dwingend recht en daar kan dus niet ten nadele van de consument van worden afgeweken. 

Hoe nu verder

 • Voorbeeldbrieven:
  • Gebreken alsnog melden die de bouwer weigerde bij oplevering te noteren
  • Melding gebrek na oplevering
 • Als de bouwer herstel weigert of niet reageert, schakel dan eventueel je rechtsbijstandverzekeraar in. 
  Of maak gebruik van onze juridische dienstverlening.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube