Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Kan ik met een sociale uitkering of inkomsten uit een pgb een hypotheek krijgen?

Geldverstrekkers maken onderscheid tussen een blijvende uitkering en een tijdelijke uitkering.

Blijvende uitkering

Heb je een blijvende uitkering, dan nemen bijna alle geldverstrekkers dit als inkomen mee voor de hypotheek. Je moet wel kunnen aantonen dat het een blijvende uitkering betreft. Een toekenningsbesluit en/of een schriftelijke verklaring van de uitkerende instantie kun je gebruiken als bewijs.

Tijdelijke uitkering

Is er sprake van een tijdelijke uitkering, dan nemen sommige geldverstrekkers deze uitkering mee als inkomen voor de periode dat er zekerheid is over de hoogte van de uitkering. De periode en de hoogte van de uitkering moeten blijken uit een schriftelijk onderbouwing van de uitkerende instantie.

Persoonsgebonden budget

Bij de meeste geldverstrekkers wordt het persoonsgebonden budget (pgb) niet meegenomen als inkomsten. Geldverstrekkers die pgb inkomsten wel accepteren kijken of er een familieband is. Is dit het geval, dan worden de inkomsten niet meegenomen. De meeste kans heb je bij Triodos Bank, ook als er een familieband is. Als zzp'er met meerdere opdrachtgevers kun je onder meer terecht bij RegioBank, ABN AMRO, ASN, Attens, BLG Wonen, Centraal Beheer, Florius, Munt, NIBC, Obvion of SNS. Het kan zijn dat de geldverstrekker een inkomensverklaring ondernemer eist en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Aandachtspunten

  • Alle Wajongers hebben te maken met een herbeoordeling. Hierdoor wordt een  door veel geldverstrekkers als een tijdelijke uitkering gezien. NHG heeft, na overleg met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vastgesteld dat alle Wajonguitkeringen als blijvend kunnen worden beschouwd. De uitkering mag daarom meegenomen worden als inkomen. Veel geldverstrekkers hebben dit uitgangspunt van NHG overgenomen. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube