Kan ik van mijn aannemer af die niet meer komt om de verbouwing af te maken?
Of je van de aannemer af kunt, is afhankelijk van de specifieke omstandigheden en van de contractuele afspraken die gelden tussen jou en de aannemer. In het algemeen geldt het volgende:
Afgesproken bouwtijd voorbij
Is de afgesproken bouwtijd voorbij, stuur dan een aangetekende brief aan de aannemer en . Neem de volgende punten op in de brief:
Meld dat de bouwtijd voorbij is.
Als in het contract een boete voor overschrijding van de bouwtijd is afgesproken, maak dan aanspraak op die boete. Of eis vergoeding van je schade als je geen boete hebt afgesproken.
Verzoek de aannemer om de verbouwing binnen een redelijke termijn van bijvoorbeeld 14 dagen te hervatten en kondig aan dat je de overeenkomst als hij dit niet doet.
Als de aannemer na deze ingebrekestelling het werk niet hervat, kun je de overeenkomst waarschijnlijk gedeeltelijk ontbinden, behalve als de tekortkomingen van de aannemer te gering zijn om ontbinding te rechtvaardigen.
Afgesproken bouwtijd nog niet voorbij
Is de afgesproken bouwtijd nog niet voorbij, dan is de aannemer in principe nog niet in gebreke en kun je niet direct van de overeenkomst met de aannemer af. Stuur de aannemer een aangetekende brief waarin je hem dringend verzoekt de bouw binnen enkele dagen te hervatten.
Als de aannemer dit niet doet, stel de aannemer dan schriftelijk en aangetekend in gebreke door een redelijke termijn voor hervatting van de werkzaamheden te stellen.
Blijft de aannemer nog steeds (langdurig) in gebreke, dan kun je voor het einde van de bouwtijd de rechter vragen de overeenkomst (gedeeltelijk) te ontbinden, als waarschijnlijk is dat de aannemer de verbouwing niet op tijd of niet behoorlijk zal opleveren. De rechter bepaalt dan de gevolgen van de ontbinding.
Geen bouwtijd afgesproken
Is er geen bouwtijd afgesproken, dan is er dus geen duidelijke verplichting van de aannemer ten aanzien van de uitvoeringsduur. Stuur de aannemer een aangetekende brief waarin je hem dringend verzoekt de bouw binnen enkele dagen te hervatten en probeer alsnog een concrete opleveringsdatum of bouwtijd af te spreken.
Als de aannemer hier niet aan voldoet, stel dan zelf in een aangetekende brief een redelijke termijn voor de oplevering.
Verloopt deze termijn zonder dat de aannemer is komen opdagen, dan is het verstandig om door een jurist te laten beoordelen of er in jouw specifieke geval voldoende reden is voor ontbinding.
Aandachtspunten
Denk niet te makkelijk over ontbinding. Schakel altijd eerst juridische bijstand in voordat je dit doet.
Als je de overeenkomst met de aannemer (gedeeltelijk) ontbindt en de werkzaamheden door een andere aannemer laat afmaken, dan kan dit de garantie op het werk beperken. Daarnaast kan een nieuwe aannemer duurder zijn.
De aannemer kan recht hebben op van de werkzaamheden als je niet volgens afspraak hebt betaald.
Hoe nu verder
Kom je er niet uit met de aannemer schakel dan je rechtsbijstandsverzekeraar in of maak gebruik van onze juridische dienstverlening.